V ZAPORU

Sanader bo spregovoril v četrtek

Objavljeno 19. julij 2011 15.20 | Posodobljeno 19. julij 2011 09.36 | Piše: Mo. S.

Prve obiske bo lahko sprejel v sredo, najbrž mu bodo sodilo jeseni

Nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader

ZAGREB – Nekdanjega hrvaškega premierja Iva Sanaderja so v ponedeljek pozno zvečer pripeljali v zagrebški preiskovalni zapor Remetinec, kjer ga je (iz varnostnih razlogov) čakala enoposteljna soba.

Ob prihodu je imel možnost obvestiti svojo družino, zatem pa so preverili njegovo identiteto. Tiskovni predstavnik policije Krunoslav Borovec je zagotovil, da posebnih težav med njegovo namestitvijo ni bilo.

Kaj bo povedal v obrambo?

V četrtek popoldne bo pred preiskovalci hrvaškega protikorupcijskega urada predstavil svojo obrambo, so napovedali njegovi odvetniki. Hrvaški mediji medtem ugibajo, da se bo prvo sojenje Sanaderju začelo predvidoma jeseni.

Danes sta ga v priporu obiskala odvetnika Čedo Prodanović in Goran Suić. Prodanović je dejal, da Sanader ni več na invalidskem vozičku ter da je nazadnje, ko so ga videli prejšnji teden v Salzburgu, imel na nogi longeto. Prejšnji mesec se je namreč med telovadbo v priporu poškodoval.

V Avstriji je precej shujšal

Splošni zdravnik in psihiater sta ga že pregledala. Pregled slednjega je bil nujen, ker psihično labilne osebe ne smejo bivati v enoposteljni sobi.

Zaradi poškodbe leve noge hodi s pomočjo bergel, na sojenje pa ga ne bodo privedli v lisicah, ampak ga bosta pod rokama držala policista. Med bivanjem v Avstriji je namreč precej shujšal, videti je slab in prestrašen.

Sodnik mu je odredil enomesečni pripor, neuradno pa je za njegovo zaslišanje že vse pripravljeno.

Dobi tri obroke na dan, lahko si kupi tudi prigrizke

Njegova celica je velika 10 kvadratnih metrov, v njej pa so postelja, miza, stol, kovinska omarica ter televizija z zaslonom diagonale 55 centimetrov, piše Večernji list. V zaporniški kuhinji pripravljajo tri obroke na dan, nekatere prigrizke pa je mogoče kupiti tudi posebej.

Obisk traja največ 90 minut

Prve obiske bo lahko sprejel v sredo, če mu bodo to seveda dovolili. Obiski traja največ 90 minut, pogovor pa poteka izključno prek telefonskih slušalk, saj je med zapornikom in obiskovalcem steklena pregrada. To odstranijo le enkrat na mesec.

Deli s prijatelji