IDEJA

S pivom iz kruha do manj smeti

Objavljeno 18. december 2017 18.22 | Posodobljeno 18. december 2017 18.24 | Piše: S. I.

Britanska pivovarna Wold Tup vari pivo iz odpadnih krajcev. Na Otoku zavržejo kar 900.000 ton kruha na leto.

Med hribčki severne Anglije se skriva pivovarna, ki se je varjenja tega žlahtnega hmeljevega napitka lotila malce drugače – s kruhom. Pivovarski mojstri v velike kotle najprej zmečejo krajce kruha, ki jih dobijo iz bližnje tovarne sendvičev, nakar, seveda v pravilnem vrstnem redu, dodajo vodo, kvas in hmelj ter na koncu dobijo pivce, ki sploh nima okusa po kruhu. »Z odpadnim kruhom nadomeščamo del ječmenovega slada,« pojasnjuje Alex Balchin, vodja pivovarne Wold Tup Brewery blizu Driffielda v grofiji Yorkshire.

Recikliranje hrane

V pivovarni pri varjenju piva uporabijo del neporabljenega kruha, ki ga v Veliki Britaniji vsak dan zavržejo v tonah, s čimer na svoj način podpirajo pobudo za zmanjševanje odpadne hrane. Za konceptom piva z imenom toast ale stoji Tristram Stuart, ustanovitelj organizacije, ki se bori proti brezglavemu odmetavanju povsem uporabne hrane. Lani je začel variti svoje pivo, pri čemer se je zgledoval po belgijski mikropivovarni Brussels Beer Project, ki je leta 2015 zvarila svoje prvo kruhovo pivo, imenovano babylone.

300.000 steklenic krušnega piva so že zvarili pri Wold Tupu.

»Pojasnili so mi, da so si stari Babilonci izmislili pivo z namenom, da bi rešili problem hrambe kruha in žitaric, ki bi se sicer pokvarile,« pravi 40-letni Stuart. »To je bil izvirni namen piva, dodaja, »nadomestiti kruh.« Iz teh davnih časov izvira misel, da je pivo v bistvu tekoči kruh, saj so bila zgodnja piva zelo hranljiva in so imela malo alkohola. Stuart se je lotil raziskovanja in ugotovil, da na svetu zavržemo industrijske količine kruha, veliko več, kot jih lahko prevzamejo dobrodelne organizacije za zbiranje in razdeljevanje hrane.

»Hotel sem ustanoviti podjetje, ki bi na lokalni ravni povezalo vire odpadnega kruha, pivovarje in neprofitne organizacije. Želim si, da bi toast ale postal globalna rešitev, s katero bi zavržen, a nepokvarjen kruh spremenili v odlično pivo,« razlaga Stuart.
Dobiček od prodaje, potem ko so poplačani vsi sodelujoči partnerji, gre na račun organizacije Feedback, slad, ki ostane po varjenju, pa predelajo v živalsko krmo.

Novi recepti

Njegovo pivo toast ale je na televiziji predstavil tudi sloviti kuharski mojster Jamie Oliver, ki ga je razglasil za presneto čudovitega. Zdaj vari tako ležak kakor svetli ale, medtem ko so nekatere partnerske pivovarne razvile lastne recepte za druge sorte piva, kot je bread pudding, ki ga vari bristolska craft pivovarna Wiper and True.
Pri Wold Topu so najprej varili pivo iz tradicionalnih belih in črnih (narezanih) štruc, pravi Alex Balchin. »Zdaj pa eksperimentiramo tudi z žemljicami, hlebčki in drugimi vrstami kruha. Poskusili smo že vse mogoče.« V Veliki Britaniji so doslej porabili že kakih deset ton kruha, iz katerega so zvarili več kot 300.000 steklenic piva, ki stanejo od 2,5 do 3 funte (od 2,8 do 3,4 evra), podobno kot druga craft piva.

Globalni problem

To je majhen korak za okolje, a potencial je velik. V Veliki Britaniji v smeteh v takšni ali drugačni obliki konča kar 44 odstotkov vsega spečenega kruha, kar pomeni skoraj 900.000 ton na leto, s čimer je kruh najbolj zavržena hrana. »Če pogledaš, kaj se dogaja globalno, so stvari skrb vzbujajoče,« opozarja Tristram Stuart. »A rešitev tega problema se je izkazala za zelo okusno,« dodaja.

Njegovo podjetje hitro raste, pri čemer toast ale zdaj varijo tudi v New Yorku, Rio de Janeiru in Cape Townu. Njegov recept za krušno pivo je objavljen na internetu, da bi se vsakdo lahko naučil, kako iz odpadnega kruha zvariti lastno pivo in prispevati k zmanjševanju količine odpadkov. »Recept je bil prenesen že 16.000-krat, kar pomeni, da ga uporablja veliko ljudi,« je ponosen Stuart. Zdaj želi razviti licenco, po kateri bi lahko kateri koli pivovar na svetu komercialno varil krušno pivo v sodelovanju z lokalnimi dobavitelji.

Paradoksalno pa je, da je končni cilj organizacije Feedback ustaviti masovno proizvodnjo kruha. »Naš cilj je doživeti dan, ko kruh ne bo več končal v smeteh. To pa pomeni, da toast ale ne bo več imel razloga za obstoj,« sklene Stuart. 

Deli s prijatelji