MISIJA

S košarko do premirja med ZDA in Korejci?

Objavljeno 28. februar 2013 19.44 | Posodobljeno 28. februar 2013 19.45 | Piše: E. B.

Dennis Rodman je na diplomatski misiji v Severni Koreji.

Samooklicani športni ambasador na košarkarski diplomatski misiji

Severna Koreja in ZDA potrebujeta malce košarkarske diplomacije: šport je edino učinkovito sredstvo povezovanja, je prepričan zvezdnik NBA Dennis Rodman, ki bo v Pjongjangu v prihodnjih dneh snemal dokumentarni film.

As, ki je znal poskrbeti za senzacijo tako na parketu kot v zasebnem življenju, se ne pusti pregnati niti jedrski eksploziji, kakršna je v Severni Koreji odjeknila pred dvema tednoma, prepričan je, da je čas, da politični voditelji obmolknejo in zaupajo drugačnim komunikacijskim kanalom – športu. »Ko je napetost med dvema državama tako visoka, je zelo pomembno, da kljub nesoglasjem ohranimo stike, čeprav po nekoliko nenavadni poti. Kaj je lepšega, kakor da na igrišču najdemo skupni jezik?« je za medije povedal Shane Smith, ustanovitelj produkcijske hiše VICE in avtorice projekta, ki s svojo ekipo spremlja zvezdnika na pomembni poti. Cilj morda niti ni tako težko dosegljiv, saj je zloglasni Kim Džong Un izjemen ljubitelj ne le jedrskih, temveč tudi košarkarskih raket: med svojimi študijskimi leti v Švici je navdušeno navijal za moštvi Chicago Bulls in Los Angeles Lakers ter naj bi se tudi fotografiral z nekaterimi zvezdniki, zato naj bi se tudi veselil Rodmanovega obiska.

Pomembna diplomatska misija

Od leta 2000 upokojeni športni as, kakor običajno ves bleščav in pisan, je sklenil, da bo izkoristil Kimovo šibko točko: osovraženi voditelj je velik ljubitelj ameriške kulture, predvsem lige NBA in Disneyjevih junakov, politični opazovalci pa menijo, da je njegovo zdajšnje gostoljublje izjemno pomemben znak pripravljenosti za prihodnje sodelovanje – čeprav se nič kaj prijazno ne odziva na ameriške pozive k strožjim sankcijam Severne Koreje zaradi jedrskih poskusov. Kakor koli že, 51-letni Rodman je s tremi fanti ekshibicionistične ekipe Harlem Globetrotters na pomembni diplomatski misiji: nekaj dni se bo družil z otroki v Pjongjangu med košarkarskimi dogodki, pomeril se bo z najuspešnejšimi severnokorejskimi košarkarji, morda pa mu bo na kakšen dvoboj uspelo zvabiti samega Kima! Vse bodo seveda skrbno posnele kamere, VICE pa bo oddajo, katere osrednja tematika še ni znana, saj naj bi bil dokumentarni film kolaž različnih dogodkov po svetu, premierno predstavil 5. aprila na HBO.

Deli s prijatelji