POVEZOVANJE

Rusija bo pod zemljo gradila predor do Amerike

Objavljeno 24. avgust 2011 17.53 | Posodobljeno 24. avgust 2011 17.53 | Piše: I. P.

Projekt iz leta 2007 je spet oživel

Predor bo potekal pod Beringovim prelivom

Rusija je ponovno oživila projekt gradnje podmorskega predora pod Beringovim prelivom, vrednim 99 miljard dolarjev. Čez nekaj desetletij se boste lahko vkrcali na vlak na londonski postajo Waterloo in potovali pod La Mancheem, nadaljevali pot na vzhod ter na koncu pristali v New Yorku, na postaji Grand Central. Kot poroča Jutarnji list vam ob tem ne bo treba niti enkrat izstopiti iz vlaka!

Zelena luč

Ideja o gradnji predora pod 105 kilometrov dolgim Beringovim prelivom je bila prvič predlagana leta 2007, zdaj pa je ponovno oživela in tokrat kaže, da ima velike možnosti za uspeh. Predor bi bil nadaljevanje čezsibirske železnice od vzhodnosibirskega mesta Jakutsk, ta 805-kilometrski železniški dodatek pa naj bi bil zgrajen do leta 2013.

Predor, dvakrat daljši od tistega, ki povezuje Veliko Britanijo in Francijo, je dobil zeleno luč ta teden na konferenci delegatov iz Rusije, ZDA, Velike Britanije in Kitajske v Jakutsku.

Prva podobna ideja že leta 1905

Cena gradnje proge in predora se je od prvega predloga za gradnjo povečala z začetnih 53 miljard dolarjev na 99 miljard dolarjev. Vendar zamisel o povezavi Sibirije in Aljaske ni nova. Že leta 1905 je namreč o tem razmišljal ruski car Nikolaj II. predložil podobno idejo, ki pa zaradi burnih dogodkov v naslednjih desetletjih ni nikoli zaživela.

Zdaj pa Rusi mislijo resno, kljub temu da se mora z gradnjo strinjati še 49 ameriških zveznih držav in 10 kanadskih provinc. Cilj projekta pa ni le turistična ponudba, temveč tudi prevoz surovin.

Kdo bo plačal vse to?

Nekateri strokovnjaki menijo, da bodo lahko po progi prepeljali tudi do 100 milijonov ton surovin letno, po oceni nekaterih celo do tri odstotke svetovne trgovinske menjave, s prometom 11,5 miljarde dolarjev letno.

Seveda v teh mračnih gospodarskih časih ostaja vprašanje, kdo bo dal 99 milijard dolarjev za gradnjo.

Deli s prijatelji