NA NEBU

Rusi trdijo, da letalo ni kršilo zračnega prostora

Objavljeno 25. november 2015 11.49 | Posodobljeno 25. november 2015 11.51 | Piše: D. P.

Turki trdijo, da so ruski avion sestrelili, potem ko je ta v petih minutah 10-krat močno kršil zračni prostor, v dokaz so objavili tudi radarsko sliko.

Turki trdijo, da je prišlo do kršitve, Rusi pravijo drugače.

MOSKVA – Rusko ministrstvo za obrambo se je odločno odzvalo na trditve Turkov, da je rusko letalo kršilo pravila in nenapovedano vstopilo v turški zračni prostor. Po poročanju turških medijev je letalo eksplodiralo v zraku in se nato zrušilo na pobočje gore na sirski strani meje, v turškem zračnem prostoru pa je menda bilo 17 sekund.

Redne akcije nad Sirijo

Rusi so v bran svojih dveh pilotov objavili posnetek, kjer dokazujejo, da kršitve ni bilo. Trdijo, da je šlo za letalo Su-24, ki je opravljalo redne akcije nad Sirijo. Enega od dveh pilotov so ubili sirski uporniki, drugega je rešila sirska vojska.image Na pomoč je prišel tudi ruski vojni helikopter.

Kar 10 kršitev?

Turčija trdi, da ima pravico do varovanja svojega zračnega prostora, po drugi strani pa je eden od ameriških uradnikov sporočil, da prve ugotovitve kažejo, da je ruski vdor v turški zračni prostor trajal le nekaj sekund, nato pa so letalo Turki sestrelili. Turška vojska namreč trdi, da so ruski avion sestrelili, potem ko je ta v petih minutah 10-krat močno kršil zračni prostor. Turki so v dokaz objavili tudi radarsko sliko.

Rusi dokazujejo, da kršitve ni bilo:

Deli s prijatelji