Predstavitvena informacija
ULTIMAT VOJNEGA VETERANA

Rok se izteka. Bo jutri v Piranski zaliv priplulo sto hrvaških ladij?

Objavljeno 05. januar 2018 13.32 | Posodobljeno 05. januar 2018 13.32 | Piše: P. Pa.

Hrvaški vojni veteran je dal Plenkoviću ultimat. Kako bo ravnala Slovenija, če bodo Hrvati jutri pripluli na slovensko ozemlje?

Rok se izteka. Bo jutri v Piranski zaliv priplulo sto hrvaških ladij?
Plenkoviću je dal 72 ur časa. FOTO: Roman Šipić, Delo

ZAGREB – Čas teče in rok ultimata, ki ga je vojni veteran Petar Janjić Tromblon dal hrvaškemu predsedniku vlade Andreju Plenkoviću, se počasi, a vztrajno izteka. Če bo izpolnil svojo grožnjo, bo jutri dopoldne v Piranski zaliv priplulo 100 ribiških ladij in plovil vojnih veteranov.

Kot smo že poročali, je Janjić v pismu dal Plenkoviću 72 ur časa, da reši mejni problem v Piranskem zalivu in se zoperstavi Sloveniji. Vojni veteran pravi, če Plenković ne bo zavaroval hrvaške morske meje, bodo to storili oni, saj Slovenija po njegovem nezakonito vpada v hrvaške teritorialne vode.

Kako se bomo branili? 

Kaj se bo zgodilo in kako bo Slovenija ravnala, če v Piranski zaliv jutri res priplujejo hrvaške ladje, smo preverjali tudi na slovenskih pristojnih ministrstvih, a njihovih odgovorov nismo prejeli. Vprašanja smo naslovili na ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za obrambo in ministrstvo za notranje zadeve. Odziv so nam posredovali le z ministrstva za obrambo, kjer so pojasnili, da so za ta vprašanja pristojni na Erjavčevem ministrstvu.

Pozivajo k razumu

Zaradi ultimata pa so nekoliko nervozni tudi v Zagrebu. Aktualni predsednik hrvaškega sabora Gordon Jandroković iz HDZ je po poročanju Indexa dejal, da je taka vprašanja treba reševati dvostransko. »Tukaj moramo ločiti, da se politika vodi z razumom in ne s srcem. Razumem tiste, ki so nervozni, a v tem primeru je treba biti razumen. Ni dobro, da nekdo s hrvaške strani vrši pritisk na vlado. Vlada bo delala tisto, kar je v hrvaškem nacionalnem interesu, ščitila bo ribiče in državljane,« je dejal.

Na strani Hrvatov je bilo mogoče slišati tudi, naj se v Piranski zaliv pošlje vojsko, a Plenković teh idej za zdaj ni želel komentirati. »Nočemo vojne s Slovenci. Bodimo realni, smučajmo,« je na kratko odvrnil Plenković po poročanju Indexa. 

Deli s prijatelji