ZASEGLI

Rekordne količine orožja na ameriških letališčih

Objavljeno 03. november 2015 15.24 | Posodobljeno 03. november 2015 15.25 | Piše: Staš Ivanc

Letos so zasegli že več kot 2000 kosov strelnega orožja. Čeprav je tega na notranjih poletih mogoče prijaviti in oddati s prtljago, ga hoče marsikdo vzeti kar v kabino.

Na ameriških letališčih s prihodom novega šefa TSA še natančneje pregledujejo prtljago in potnike. Foto Reuters

Varnostniki na ameriških letališčih imajo polne roke dela. Ker imajo veliko več pooblastil kakor pred zloglasnim 11. septembrom 2001, najdejo marsikaj, česar ne bi odkrili še ne tako dolgo nazaj. A letošnji september je bil še posebno bogat. V drugem tednu minulega meseca so zasegli rekordno število strelnega orožja, ki so ga potniki želeli pretihotapiti na letalo: od 67 pištol in revolverjev jih je bilo nabitih 56, 26 pa jih je imelo naboj v cevi, se pravi, da so bili repetirani oziroma pripravljeni na strel. V tretjem tednu so bili podobno uspešni, saj so jih zasegli še 64. Rekord, 65 kosov strelnega orožja v enem tednu, je veljal od maja 2013.

Še natančnejši pregledi

Novi vodja ameriške uprave za varnost prometa (TSA) Peter Neffeger je julija pred kongresnim odborom napovedal, da bo njegova glavna naloga zapolniti varnostne luknje na letališčih. Kongresniki so namreč zahtevali zaslišanje, potem ko je ministrstvo za domovinsko varnost objavilo poročilo, v katerem je ugotovilo, da agenti TSA med pregledi na nadzornih točkah na letališčih v kar 67 testih od 70 niso našli skritega orožja.

V septembrski akciji so puške in pištole našli na letališčih po vseh ZDA. Agenti so na newyorškem mednarodnem letališču Greater Rochester prijeli možakarja, ki je želel v kabino v kovčku prinesti neprijavljeno pištolo. Enako je nameraval moški, ki so ga ustavili na mednarodnem letališču v Des Moinesu v Iowi.

Agenti TSA so letos zasegli že več kot 2000 kosov skritega in neprijavljenega strelnega orožja. Ameriški zvezni zakoni prepovedujejo prenašanje v kabinski prtljagi, državljani, ki uveljavljajo ustavno zagotovljeno pravico do nošenja, pa lahko svojo (nenabito) pištolo ali revolver prijavijo in oddajo s prtljago ob prijavi na polet. Potnikom, pri katerih puške in pištole odkrijejo med varnostnim pregledom na kontrolnih točkah, grozi kazenski pregon in do 11.000 dolarjev globe.

Deli s prijatelji