V SRBIJI

Projekcije: Vučić že v prvem krogu izvoljen za predsednika

Objavljeno 02. april 2017 22.41 | Posodobljeno 02. april 2017 23.28 | Piše: STA, Mo. S.

Sledita mu nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in Luka Maksimović.

BEOGRAD – Srbski premier Aleksandar Vučić je bil glede na prve projekcije že v prvem krogu predsedniških volitev izvoljen za novega srbskega predsednika. Dobil naj bi 58,5 odstotka glasov, kažejo rezultati vzporednih volitev inštituta Ipsos. Sledita mu nekdanji varuh človekovih pravic Saša Janković in Luka Maksimović.

Janković je po projekcijah osvojil 13,4 odstotka glasov, Maksimović, ki je kandidiral kot izmišljeni lik Ljubiša Preletačević Beli, pa 9,5. Za njima sta se zvrstila še nekdanji srbski zunanji minister Vuk Jeremić s 5,3 odstotka in vodja Srbske radikalne stranke Vojislav Šešelj s 4,4 odstotka podpore, poroča srbska javna televizija RTS.

Prve delne rezultate je sicer pričakovati okoli 22. ure.

Volišča na predsedniških volitvah, na katerih se je za mesto predsednika potegovalo 11 kandidatov, so se zaprla ob 20. uri. Po ocenah domačih in tujih opazovalcev so volitve minile mirno, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. Volitve je zaznamovala nizka udeležba, saj je po podatkih inštituta Ipsos na volišča do 19. ure odšlo 49,7 odstotka od 6.724.949 volilnih upravičencev, kar je približno tri odstotke manj kot pred petimi leti.

Deli s prijatelji