SPREMEMBE

Prihaja temperaturni pekel

Objavljeno 25. julij 2014 22.01 | Posodobljeno 25. julij 2014 22.06 | Piše: S. N.

Človeštvo čaka temperaturni pekel: naravno hlajenje je do zdaj v veliki meri zakrilo učinke, ki jih ima na okolje in globalno temperaturo izpuščanje ogljikovega dioksida ter drugih toplogrednih plinov.

Ogrelo se bo.

Znanstveniki trdijo, da nas v naslednjih letih čakajo obdobja velike vročine zaradi povečane količine toplogrednih plinov, ki do zdaj do še niso pokazali vsega svojega uničujočega potenciala. Po 15 letih mirovanja se bo človeštvo soočilo s temperaturnim peklom, opozarja Shaun Lovejoy, profesor fizike na kanadski Univerzi McGill. 

Naravno hlajenje zakrilo učinke segrevanja

Statistična analiza povprečnih globalnih temperatur med letoma 1998 in 2013 kaže, da je upočasnitev globalnega segrevanja v tem obdobju skladna z naravnimi nihanji temperature. V novi analizi pa Lovejoy ugotavlja, da je v tem obdobju naravno hlajenje planeta v veliki meri zakrilo učinke, ki jih ima na okolje in globalno temperaturo izpuščanja ogljikovega dioksida in drugih toplogrednih plinov. Znanstvenike je namreč begalo, da se je v industrijski dobi temperatura sicer poviševala, vendar ne s predvideno hitrostjo. 

Lovejoy zdaj pravi, da smo bili do lanskega leta v tako imenovani vrzeli oziroma so še trajala leta premora v rasti globalne temperature, ki naravno traja 15 let. Naslednja leta človeštvo čaka velika vročina zaradi emisij toplogrednih plinov in s človeško aktivnostjo povzročenega ogljikovega dioksida. Lovejoy predvideva, da se bodo uničujoče posledice človekovega onesnaževanja okolje pokazale šele zdaj in da je pred človeštvom obdobje velike vročine. 

Začela se je doba sprememb

»Od leta 1992 do 1998 se je globalna temperatura povišala z neverjetno hitrostjo, nato pa je obstala na določeni ravni. Zdaj se je začela nova doba sprememb,« trdi Lovejoy. Zadnji velik premor v višanju globalne temperature je bil v obdobju med 1944 in 1976. Prav to naravno hlajenje je občasno prikrilo strašen trend otoplitve, ki se zdaj pričakuje. Številni meteorologi trdijo, da v zadnjih 30 letih ne pomnijo takega poletja, kot je letos, in da je to povsem neobičajno. 

Meseci pred poletnim obdobjem, se pravi zimski in spomladanski, so bili nadpovprečno topli, take spremembe pa so pripeljale do tako imenovanega meteoekstrema. Nekateri meteorologi že trdijo, da bo sezona kopanja trajala do – novembra ...

Deli s prijatelji