UDARILA BOSTA

Približujeta se kar dva orkana

Objavljeno 07. avgust 2014 23.54 | Posodobljeno 07. avgust 2014 23.55 | Piše: M. U.

Havajsko otočje bosta zajela Iselle in Julio.

Nekaterih veter na plaži ni ustavil

HONOLULU – Havajsko otočje se pripravlja na kar dva orkana. Orkan Iselle bo po napovedih udaril Veliki otok v petek zjutraj po srednjeevropskem času, dva ali tri dni za njim pa pričakujejo orkan Julio. Hujših posledic naj ne bi povzročila, saj bosta orkana ob prihodu na kopno šibka.

Orkan Iselle naj bi, glede na oceno ameriškega centra za orkane, ob prihodu na obalo Havajev pihal z vetrovi okrog 137 kilometrov na uro, kar ga postavlja v prvo, najnižjo kategorijo. V četrtek popoldne je bil od Havajev oddaljen še kakih 600 kilometrov in se jim je bližal s hitrostjo 30 kilometrov na uro. Julio je malce močnejši, vendar pa vremenoslovci pričakujejo, da bo ob prihodu na Havaje oslabel. Trenutno njegovi vetrovi pihajo s hitrostjo okrog 160 kilometrov na uro, kar ga postavlja v drugo kategorijo.

Prihod kar dveh orkanov v tako kratkem času je za Havaje nekaj zelo neobičajnega

Zadnji orkan, ki je prizadel otočje, je bil Iniki, ki je leta 1992 zahteval šest smrtnih žrtev in uničil 1400 objektov na otoku Kauai. Od leta 1950 so Havaji doživeli le tri orkane, vendar pa obenem tudi 147 tropskih ciklonov. Državne oblasti ničesar ne prepuščajo naključju in guverner Havajev Neil Abercrombie je zaprl šole ter odredil izredne razmere, da lahko črpajo potrebna sredstva iz ustreznih skladov.

Turisti so se v sredo še veselili velikih valov za deskanje, danes pa so letalske družbe že začele odpovedovati polete. V petek bo zračni promet nad Havaji zaprt. V soboto pričakujejo zatišje in otoški prebivalci bodo lahko opravili strankarske volitve, na katerih kandidira tudi Abercrombie.

Deli s prijatelji