DALMATINSKA ATLANTIDA

Pri Braču pod morjem odkrili naselje?

Objavljeno 06. julij 2014 16.28 | Posodobljeno 06. julij 2014 16.34 | Piše: K. K.

Podvodni arheologi konservatorskega zavoda bodo obiskali najdišče, saj jih zanima, ali so plošče delo človeških rok.

Brač vsi poznamo po Zlatnem ratu.

BRAČ – Potapljači so v Braškem kanalu ta teden na globini dvajsetih metrov našli okoli kilometer dolgo kamnito ulico, poroča Jutarnji list. Najdbo so poimenovali »splitska Atlantida«. Gre za kamnito cesto, ki je na pogled preveč pravilna, da bi jo ustvarila narava, poroča dnevnik. Ali gre za neverjetno arheološko najdišče ali igro narave, bodo ugotavljali podvodni arheologi konservatorskega zavoda s hrvaškega ministrstva za kulturo, ki bodo na lokaciji raziskovali že prihodnji teden.

Legenda sega daleč v preteklost

Po besedah Ivana Bronzovića iz ekipe, ki je naletela na odkritje, obstaja legenda o podvodni ulici že dolgo. Cesto, ki bi bila lahko zgrajena s človeško roko, je odkril že supetarski potapljač Jerko Hržić, a najdbi posebne pozornosti niso namenjali. Bronzović dodaja, da so se odločili legendo raziskati in naleteli na kamnite gmote, ki so tlakovane v cesto, dolgo okoli kilometra in široko sedem metrov. To je, tako potapljač, samo del najdb, ki so jih do zdaj dokumentirali.

Prepričani so, da bo najdba na lokaciji, ki je bila doslej za potapljače nezanimiva, pritegnila številne nove ljubitelje podmorskega sveta.

 

Deli s prijatelji