PREDLOG IZ BRUSLJA

Prenos podatkov v tujini za 50 evrocentov

Objavljeno 06. julij 2011 17.16 | Posodobljeno 06. julij 2011 17.27 | Piše: A. L./STA

Evrotarifa se tudi po odhodi Viviane Reding ceni

Gostovanje v državah EU je z julijem cenejše
BRUSELJ – Cene za uporabo interneta naj se znižajo na 50 centov za megabajt podatkov, za izhodni klic na 24 centov na minuto, za prejeti klic na 10 centov na minuto, za SMS pa na 10 centov. Tako v predlogu, ki naj se uresniči do julija 2014, pravi Evropska komisija. Prvotni dogovor je bil sicer sklenjen do leta 2012, zdaj pa ga želijo nadaljavati do 2016.

Mobilni telefoni morajo biti mobilni

Poleg tega je komisija predlagala, naj imajo uporabniki mobilnih telefonov med gostovanjem v tujih omrežjih po EU možnost izbire katerega koli mobilnega operaterja. S tem naj bi okrepili konkurenco in zagotovili, da bodo mobilni operaterji še dodatno zniževali cene.

»Mobilni telefoni morajo biti mobilni. Toda zdaj številni uporabniki izključijo svoje pametne telefone in druge mobilne naprave, ko potujejo v drugo državo EU, ker so trenutne cene za klice, SMS in dostop do podatkov na internetu v tujih omrežjih tako visoke,« je dejala evropska komisarka za digitalno družbo Neelie Kroes.

Pri prenosu nezaslišani dobički

Sploh pa so sporni stroški za uporabo interneta, saj trenutno niso zakonsko omejeni, kar operaterjem omogoča »nezaslišane dobičke«, je ob predstavitvi predlogov dejala Kroesova, katere cilj je do konca njenega mandata, torej do leta 2015 skoraj popolnoma odpraviti razlike med klicanjem doma in v tujini.

Danes dva evra, 2014 le 50 centov

Medtem ko je treba zdaj za megabajt podatkov – na primer 100 e-sporočil brez priponk ali uro brskanja po internetu – odšteti v povprečju dva evra, naj bi se po predlogu komisije ti stroški julija 2012 znižali na 90 centov, leta 2013 na 70 centov in leta 2014 na 50 centov (brez davka).

Evrotarifa za odhodne klice naj bi se leta 2012 znižala s 35 na 32 centov na minuto, leta 2013 na 28 centov na minuto in leta 2014 na 24 centov na minuto (brez davka). Za SMS naj bi bilo do leta 2014 treba odšteti 10 centov.

Čaka se na potrditev

Predloge komisije morajo potrditi države članice unije in Evropski parlament in v tem procesu so lahko precej spremenjeni. V preteklosti, v času komisarke Viviane Reding, ki je začela z uvedbo evrotarife, se je sicer zakonodaja na tem področju sprejemala rekordno hitro.
Komisija je nove predloge predstavila le nekaj dni po tem, ko se je s 1. julijem klicanje v tujih omrežjih v EU pocenilo v primeru odhodnih klicev na največ 35 centov na minuto, za prejete klice v tujini v EU pa na največ 11 centov na minuto – 11 centov velja tudi SMS.
Deli s prijatelji