IZTERJAVE

Prekrškarji, kazni vas čakajo tudi za prekrške v EU

Objavljeno 06. julij 2011 17.57 | Posodobljeno 06. julij 2011 18.10 | Piše: P. P./STA

Novo direktivo morajo še soglasno potrditi ministri držav članic EU

Plačevali bomo tudi za prekrške v tujini
STRASBOURG – Evropski parlament je danes v Strasbourgu potrdil novo zakonodajo glede izterjave kazni za prometne prekrške, storjene v tujini. S tem je odpravil vrzeli, zaradi katerih so doslej evropski vozniki ostali nekaznovani, če so v tujini prevozili rdečo luč, vozili prehitro ali pod vplivom alkohola. Nova pravila mora potrditi še Svet EU.

Nova pravila predvidevajo izsleditev in kaznovanje kršiteljev v domači državi s sodelovanjem med organi pregona. Novo direktivo morajo še soglasno potrditi ministri držav članic EU, veljati pa bo začela najkasneje v dveh letih po sprejetju.

Prekrški, ki se bodo preganjali čezmejno, so prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti, vožnja pod vplivom alkohola in drog, neuporaba varnostnega pasu, telefoniranje med vožnjo, uporaba voznih pasov za avtobuse ali drugih rezerviranih voznih pasov, neuporaba motoristične čelade in vožnja skozi rdečo luč.

Postopek bo potekal tako, da bo pristojni državni organ prek sistema za izmenjavo podatkov Eucaris sporočil podatke o vozilu, s katerim je bil storjen prekršek. Lastnik vozila ali voznik bo nato pisno in v svojem jeziku obveščen o prekršku in kazni, ki je zanj zagrožena v državi, kjer ga je povzročil. Država registracije vozila ne bo obvezana izvršiti kazni, ki bi jo naložila država, kjer je bil storjen prekršek.

Danska, Irska in Velika Britanija za zdaj niso v sistemu okrepljenega policijskega sodelovanja, vendar lahko vanj kadar koli vstopijo.

Izvajanje pravil bo spremljala in ocenjevala Evropska komisija. Če se bo izkazalo, da sistem ni dovolj učinkovit, bodo sprejeta dodatna pravila.

Deli s prijatelji