POMANJKANJE

Pred črpalkami dolge vrste, bencina zmanjkuje

Objavljeno 25. marec 2017 18.34 | Posodobljeno 25. marec 2017 18.35 | Piše: STA, A. K.

Eden od vzrokov za dolge vrste bi lahko bila inflacija.

CARACAS – V Venezueli, ki ima največje zaloge nafte na svetu, primanjkuje bencina. Na bencinskih servisih v prestolnici Caracas in drugih mestih v tej južnoameriški državi, ki se spopada z globoko politično in gospodarsko krizo, se že več dni vijejo dolge vrste.

Podpredsednik državnega naftnega koncerna PDVSA, Ysmel Serrano, je pojasnil, da do pomanjkanja bencina prihaja zaradi »zakasnitev pri ladijskem prevozu goriva«.

V Caracasu je bilo mogoče v preteklih dneh od 290 bencinskih servisov bencin natočiti le na 90. Venezuela ima sicer bogate zaloge črnega zlata, vendar premalo ustrezno delujočih rafinerij, zato mora uvažati velike količine bencina. Cene so sicer zaradi subvencij med najnižjimi na svetu.

Dolge vrste

Eden od vzrokov za dolge vrste pred črpalkami bi lahko bila inflacija, zaradi katere postaja uvoz bencina vse dražji, državi pa primanjkuje deviz.

V Venezueli sicer že nekaj časa redno prihaja do protestov zaradi gospodarske in politične krize. V državi se, vse odkar so upadle cene nafte, njenega glavnega izvoznega proizvoda, soočajo s pomanjkanjem hrane, zdravil in osnovnih dobrin. Predsednik države Nicolas Maduro je za krizo okrivil zaroto pod vodstvom ZDA.

Deli s prijatelji