AIR ALGERIE

Potrjeno: letalo s 110 potniki je strmoglavilo

Objavljeno 24. julij 2014 17.26 | Posodobljeno 24. julij 2014 21.57 | Piše: S. U.

Uradni viri navajajo, da je bil stik z alžirskim letalom izgubljen nad severom Malija.

ALŽIR – Iz alžirske letalske družbe Air Algerie je danes prišla grozljiva novica, da so približno uro po vzletu v Burkina Fasu izgubili stik s svojim letalom. To je bilo na poti iz Burkina Fasa na zahodu Afrike v Alžirijo na severu črne celine (let AH 5017), je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Francoska televizija je poročala, da so francoska vojaška letala mirage 2000 razbitine letala odkrila v Teberimu okoli 70 kilometrov od Gaa.

Na krovu 50 francoskih državljanov?

Za Reuters je predstavnik omenjene družbe povedal: »Lahko potrdim, da je letalo strmoglavilo.« O podrobnostih ni želel govoriti, tudi ne o tem, kje je strmoglavilo. Stik s pogrešanim letalom alžirske letalske družbe Air Algerie se je izgubil nad severom Malija, pa je za francosko tiskovno agencijo AFP potrdil uradni predstavnik urada malijskega predsednika. Po njegovih besedah je bilo na krovu letala 50 francoskih državljanov.

»Vemo, da je letalo, na katerem je bilo okoli 100 ljudi, od tega 50 Francozov, izginilo z radarjev nad mestom Gao,« je za AFP potrdil neimenovani uradni vir.

Spomnimo, na severu Malija, ki so ga leta 2012 za nekaj mesecev zavzele džihadistične skupine, so razmere kljub mednarodnemu vojaškemu posredovanju še vedno nestabilne. 17. julija so se v Alžiriji začeli mirovni pogovori med malijsko vlado in oboroženimi skupinami.

Kriva slaba vidljivost?

Po poročanju nekaterih virov, navaja BBC, naj bi malo pred Alžirijo posadko letala zaprosili, naj zaradi slabe vidljivosti in da bi se izognili še enemu letalu, ki je letelo po isti poti, naredi obvoz.

Letalska družba Air Algerie pa je kasneje sporočila, da je bilo na letalu 116 ljudi, od tega šest članov posadke iz Španije. Razkrili so podatke o narodnosti potnikov. Na letalu je bilo 50 francoskih potnikov, 24 jih je bilo iz Burkine Fasa, osem pa Libanoncev. Na seznamu so še: pet Kanadčanov, štirje nemški državljani, dva potnika iz Luksemburga ter po eden iz Malija, Belgije, Nigra, Kameruna, Egipta, Ukrajine, Romunije in Švice.

Deli s prijatelji