DELNO PRIZNANJE

Policija našla gnojilo, iz katerega je izdeloval bombe

Objavljeno 23. julij 2011 21.12 | Posodobljeno 23. julij 2011 21.12 | Piše: P. J.

Norvežani se zdaj sprašujejo, kje je bila policija

Umetno gnojilo, iz katerega je naredil bombo
OSLO – Po svetovnem spletu so že zaokrožile fotografije hišne preiskave pri norveškem osumljencu za včerajšnji pokol na otočku Utoya in eksplozijo v norveški prestolnici Andersa Behringa Breivika.

Šest ton umetnega gnojila

Kot smo že poročali, se je napadalec ukvarjal s kmetijstvom. Na kmetiji, kjer je živel, so preiskovalci pozno popoldne našli več vreč gnojila, iz katerega je izdelal bombo, ki jo je razneslo v centru Osla. Norvežan naj bi imel na kmetiji več kot šest ton gnojila, kar naj bi bilo za kmetijsko dejavnost, ki jo je imel prijavljeno, nekaj povsem normalnega.

Priznanje

Kljub temu da je zločinec priznal streljanje na otroke na otoku, pa ni želel razkriti motiva svojega dejanja. Skrivnost ostaja tudi, ali je pri napadih imel kakšnega pomagača ali ne. Policija je potrdila, da je na otoku našla dve kosa strelnega orožja. Poročali pa smo že, da so danes aretirali še enega moškega.

Kje so se obirali policisti?

Svetovni mediji se sprašujejo, zakaj je trajalo kar 45 minut, da je policija prispela na otok. Medtem je namreč strelec, oblečen v lažnega policista, mirno moril mladostnike. Protiteroristična enota naj bi imela po obvestilu o streljanju na otoku težave pri nabavi čolna. Po zadnjih podatkih je bilo v 45-minutnem streljanju ubito kar 85 otrok.

Policija ima pri zaslišanju precej težav, čeprav je storilec pripravljen na sodelovanje. Storilec je na svojem twitterju pred dnevi napisal, da je vera enega enaka moči stotisočev, ki imajo le interese.

Deli s prijatelji