POD DROBNOGLEDOM

Policija nad Agrokor: nepravilnosti ali ponarejanje?

Objavljeno 06. april 2017 19.55 | Posodobljeno 06. april 2017 20.01 | Piše: STA, S. U.

Neuradno je hrvaško pravosodje sprožilo postopek potem, ko je predsednik hrvaškega sabora Božo Petrov prejšnji mesec kazensko ovadil lastnika Agrokorja Ivico Todorića in upravo koncerna.

ZAGREB – Hrvaška policija je danes potrdila, da na zahtevo zagrebškega državnega tožilstva preiskuje poslovanje največje hrvaške družbe Agrokor. Neuradno je hrvaško pravosodje sprožilo postopek potem, ko je predsednik hrvaškega sabora Božo Petrov prejšnji mesec kazensko ovadil lastnika Agrokorja Ivico Todorića in upravo koncerna. V glavnem ravnateljstvu hrvaške policije so se danes sklicevali na zakon o kazenskem postopku, ki določa tajnost policijskih postopkov med preiskavo, zato medijem niso hoteli povedati kaj več o svojih postopkih v Agrokorju.

Petrov, ki je tudi šef vladne stranke Most neodvisnih list, je prejšnji teden potrdil, da je kot navadni državljan kazensko ovadil Todorića in upravo koncerna, potem ko je podpredsednik ene največjih upnic Agrokorja, ruske banke VTB Jurij Solovjev, govoril o ponarejanju finančne dokumentacije v Agrokorju. Iz VTB so kmalu potem poudarili, da je šlo za šum v komunikaciji, ter pojasnili, da je šlo za nepravilnosti in ne za ponarejanje dokumentacije.

Petrov je pojasnil, da je ovadbo utemeljil na medijskih poročanjih o domnevno sumljivih poslih v Agrokorju. Njegova poteza naj bi močno razjezila hrvaškega premierja Andreja Plenkovića.

Most je nameraval vložiti tudi dopolnilo na zakon o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih za Hrvaško, ki je bil danes sprejet v hrvaškem saboru. Z njim naj bi državi omogočili, da bi vstopila v upravo sistemsko pomembnih družb brez dovoljenja lastnikov, a so si premislili.

Petrov je v sredo povedal, da dopolnila ne bodo vložili, ker si želijo, da bi zakon v saboru dobil čim večjo podporo. Poleg tega so ugotovili, da bi bil zakon s sprejemom takšnega dopolnila v nasprotju s hrvaško ustavo.

Deli s prijatelji