ZADNJE SLOVO

Pokopali prvo žrtev napadov na otoku Utoya

Objavljeno 29. julij 2011 18.10 | Posodobljeno 29. julij 2011 21.28 | Piše: Mi. S./STA

Na Norveškem so se po tednu dni poslovili od 18-letnice Bano Abobakar Rashid

Dekle je bila hčerka kurdskih priseljencev

OSLO – Teden dni po napadih desničarskega skrajneža Andersa Behringa Breivika so na Norveškem pokopali prvo žrtev, 18-letno dekle, ki je umrla v Breivikovem strelskem pohodu po otoku Utoya.

Žalno slovesnost v spomin na 77 žrtev petkovih napadov so pripravili tudi norveški laburisti, na njej pa je spregovoril premier Jens Stoltenberg.

Bila je hčerka kurdskih priseljencev

Na pogrebu 18-letnice v kraju Nesodden južno od Osla je zbrane nagovoril norveški zunanji minister Jonas Gahr Store. Hčerka kurdskih priseljencev je bila aktivna v podmladku norveških laburistov, ki jim pripada tudi Store. Udeleženci poletnega tabora laburističnega podmladka so bili namreč tarča Breivikovega poboja na Utoyi.

V Oslu žalna slovesnost

V norveški prestolnici pa je potekala tudi žalna slovesnosti, ki so jo v spomin na žrtve pokola – še posebej na številne ubite člane svojega podmladka – pripravili vladajoči laburisti. Premier Stoltenberg je v govoru pred več sto strankarskimi kolegi ponovil, da so bili petkovi dogodki ‘napad na našo demokracijo‘, ki pa ga bodo Norvežani skupaj premagali.

Norveška policija je teden dni po krvavih napadih v Oslu in na otoku Utoya danes sporočila, da je po dokončnih uradnih podatkih v bombnem in strelskem napadu umrlo 77 ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije
Deli s prijatelji