MINISTER IN PREDSEDNIK STRANKE

Podpredsednik vlade odstopil z besedami: »Menim, da je dovolj«

Objavljeno 10. maj 2017 16.03 | Posodobljeno 10. maj 2017 16.03 | Piše: STA, K. K.

Po oceni poznavalcev bi se lahko Avstriji obetale predčasne parlamentarne volitve.

DUNAJ Podpredsednik avstrijske vlade, minister za gospodarstvo in znanost ter predsednik konservativne Ljudske stranke (ÖVP) Reinhold Mitterlehner je danes napovedal odstop z vseh funkcij. Uradno naj bi iz vlade odstopil v ponedeljek. Po oceni poznavalcev bi se lahko Avstriji sedaj obetale predčasne parlamentarne volitve.

Kot morebitnega naslednika Mitterlehnerja na čelu stranke številni omenjajo dosedanjega zunanjega ministra, 30-letnega Sebastiana Kurza, ki je nedavno sicer izjavil, da trenutno ne želi prevzeti vodenja stranke, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

»Menim, da je dovolj,« je danes na Dunaju izjavil 61-letni Mitterlehner, ki se je znotraj stranke v zadnjem času znašel pod pritiskom. Vodenje stranke je prevzel leta 2014, vendar mu ni uspelo zaustaviti padanja podpore stranki med avstrijskimi volivci. Vodstvo stranke naj bi se po odstopu Mitterlehnerja po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA predvidoma sestalo ob koncu tedna.

Stranka ÖVP je koalicijska partnerica vlade pod vodstvom socialdemokrata Christiana Kerna. Tudi znotraj vladne koalicije vladajo velika razhajanja.

»Da zaščitim sebe in tudi svojo družino, želim potegniti črto pod računom,« je na Dunaju pojasnil Mitterlehner. Dodal je, da ni pripravljen opravljati vladnega dela, hkrati pa biti opozicija. »To je paradoks,« je še dejal, poroča spletni portal news.at.

Deli s prijatelji