BIVŠE REPUBLIKE

Po razpadu Jugoslavije: kaj je prineslo zadnjih 20 let

Objavljeno 25. junij 2011 12.52 | Posodobljeno 25. junij 2011 13.52 | Piše: D. P.

Bošnjaki menijo, da smo srečni v samostojni državi, sami pa nismo prepričani

Naši bratje menijo, da smo srečni; sami mislimo drugače
ZAGREB - Mineva 20 let, od kar se je začel razpad skupne države Jugoslavije, iz katere je nastalo kar šest držav, vse pa bodo letos nastopile tudi na evropskem prvenstvu v košarki. Novinarski kolegi Jutranjega lista pa so se lotili velike ankete na področju Slovenije, Hrvaške, BiH in Srbije.

Oni mislijo, da smo mi srečni


Ugotovili so, da naši nekdanji bratje, najbolj pa v BiH (59 %), menijo, da smo srečni v samostojni državi. Slovenski anketiranci niso tako prepričljivi – le 28,1 % jih meni, da so zadovoljni z življenjem v novonastali državi. Najmanj zadovoljstva so pokazali Srbi (4,6 %).

Leta 1991 se je Slovenija pravilno odločila


Kar 92 % Slovencev meni, da je prav, da se je Slovenija odcepila, skoraj toliko Hrvatov (91,5 %) je prav tako prepričanih, da se je Hrvaška odločila prav, ko se je razdružila s SFRJ.

Zakaj je tekla kri?

Žal ni šlo brez nasilja, začelo se je v Sloveniji, potem pa višek doseglo na Hrvaškem in v BiH – 35 % anketiranih v Sloveniji meni, da je za krvav spopad kriva razlika v gospodarski razvitosti med posameznimi enotami federacije. Hrvati so kot glavni razlog za vojno morijo navedli nerešena vprašanja iz preteklosti (32,5 %), Srbi, ki tudi menijo tako pa je 25,7 %.

Daleč stran iz Slovenije in Hrvaške

Kar 64,2 % Slovencev bi se odpravilo živet v drugo državo, če bi se jim ponudila možnost za to. Po njihovi poti bi šli tudi mnogi Hrvati (53 %).

Kučanu najvišje ocene

Ocenjevala se je tudi vloga štirih predsednikov, ki so tedaj vodili republiška predsedstva. Milan Kučan je za svojo vlogo dobil v Sloveniji štirico od 29,8 % vprašanih, celo 32,2 % sodelujočih pa mu je prisodilo petico.

Najslabše se je po mnenju slovenskih anketirancev odrezal Slobodan Milošević, ki mu je skoraj štiri petine anketirancev prisodilo čisto enico.
Deli s prijatelji