MEDIJSKA AFERA

Po 12 urah zasliševanja Brooksova na prostosti

Objavljeno 18. julij 2011 10.53 | Posodobljeno 18. julij 2011 10.53 | Piše: P. J./STA

Osumljena je vpletenosti v telefonsko afero

Rupert Murdoch in Rebekah Brooks
LJUBLJANA – Britanska policija je okoli polnoči izpustila bivšo izvršno direktorico News International Rebekah Brooks, ki je osumljena vpletenosti v odmevno telefonsko afero medijev v lasti Ruperta Murdocha. Brooksovo so aretirali v nedeljo okoli poldneva.

Je vedela za vdore?

Policija je Brooksovo zasliševala 12 ur, nato pa so jo po plačilu varščine izpustili do naslednjega zaslišanja oktobra, je sporočil Scotland Yard. Brooksova, sicer nekdanja odgovorna urednica tabloida News of the World, kjer so množično vdirali v telefone znanih osebnosti in drugih ljudi, je v petek odstopila s položaja izvršne direktorice News International. Sumijo jo vpletenosti v načrte o prestrezanju komunikacij, pa tudi korupcije. Brooksova sicer pravi, da sodeluje s policijo pri preiskavi in da je v nedeljo »prostovoljno in v skladu z dogovorom prišla na policijsko postajo«.

Odstopil tudi načelnik

Zaradi afere, povezane z vdiranjem v telefone, je v nedeljo zvečer odstopil tudi načelnik londonske policije, torej najvišji policijski uslužbenec v Veliki Britaniji, Paul Stephenson. Stephensonu očitajo, da sta z ženo januarja sprejela ponudbo za brezplačno bivanje v luksuznih toplicah, ki jih je promoviralo podjetje nekdanjega namestnika urednika pri News of the World Neila Wallisa. Slednjega je policija aretirala pretekli teden.

Stephenson je sicer ob tem poudaril, da ni storil ničesar nedopustnega in da je njegova osebna integriteta povsem nedotaknjena, čeprav bi si morda želel, da bi nekatere stvari izpeljali drugače.

Deli s prijatelji