NOVI NAČRTI

Pariški krvnik se je hvalil, kako je izkoristil begunsko krizo

Objavljeno 28. november 2015 10.25 | Posodobljeno 28. november 2015 10.25 | Piše: T. L.

Načrtoval je napad na pariško poslovno četrt, zato je sestrični dal 5000 evrov, da zanj in pomočnika kupi poslovno obleko in čevlje.

Abdelhamid Abaaoud.

PARIZ – Vodja pariških terorističnih napadov 13. novembra je po pariškem pokolu načrtoval še napade na židovske cilje, šole, transportni sistem v Franciji, navajajo viri blizu preiskovalcev. Abdelhamid Abaaoud, belgijski državljan maroških koreninimage, se je hvalil, s kakšno lahkoto se je pred dvema mesecema prek Grčije vrnil iz Sirije v Evropo in pri tem izkoristil kaos, ki ga je sprožila begunska kriza. 

Gre za navedbe prič iz zaupnega policijskega poročila, ki je te dne prišlo v roke novinarjem francoskega časnika Valeurs Actuelles, povzema pa jih agencija Reuters. Priča je povedala, da se je Abaaoud hvalil, kako lahko se je pomešan med begunce vrnil v Evropo in nato dva meseca pred pariškimi napadi živel v Franciji neopaženo. Varnost Francije je označil z ničlo.

Sestrični dal denar za moško obleko

V izpovedi priče še piše, da je dva dni po napadih Abdelhamid prosil sestrično Hasno Ait Boulahcen, da ga skrije, medtem ko je pripravljal nove napade. Oba sta nato umrla v streljanju s policijo v četrti St. Denis 18. novembra.

Abaaoud je 15. novembra sestrični dejal, da »bi povzročili večjo škodo v četrteh, ki so bliže Židom, in prekinili javni promet ter pouk v šolah«, je v izjavi dejala priča. Abaaoud je sestrični dal 5000 evrov za nakup dveh moških oblek in čevljev zanj in za še neidentificiranega pomočnika, da bi se zlila s siceršnjim videzom, ki prevladuje v poslovni pariški četrti La Defense. Pariški tožilec je v torek potrdil, da so skrajneži načrtovali napad na to četrt 18. novembra.

Sicer pa so v pisarni pariškega tožilca v petek napovedali novo preiskavo, in sicer o tem, kako se je zaupno policijsko poročilo znašlo v medijih. 

Deli s prijatelji