NEVARNO BLIZU

Osumljenec za pariški masaker je bil blizu Slovenije

Objavljeno 17. november 2015 18.09 | Posodobljeno 17. november 2015 18.15 | Piše: STA, T. B.

Francoski preiskovalci iščejo Abdeslama v povezavi s petkovimi terorističnimi napadi v Parizu, v katerih je bilo ubitih 129 ljudi.

Foto: Reuters

PARIZ – Francoz Salah Abdeslam (26), ki ga iščejo v povezavi s terorističnimi napadi v Parizu, je septembra v spremstvu dveh moških preko Nemčije pripotoval v Avstrijo, kjer je policistom pojasnil, da namerava tam preživeti nekaj dni dopusta, je danes sporočilo avstrijsko notranje ministrstvo.

Terorist dopustoval v Avstriji?

Mlajšega brata Brahima Abdeslama, ki se je v petkovih napadih v Parizu razstrelil, so v avtomobilu v okviru rutinskega prometnega nadzora ustavili 9. septembra. Salah s stalnim bivališčem v Bruslju je preko mejnega prehoda Suben v Zgornjo Avstrijo pripotoval po avtocesti A3. Kot poudarjajo na avstrijskem notranjem ministrstvu, takrat še niso bili znani podatki o njegovem terorističnem ozadju. Trenutno preiskujejo, kje v Avstriji je Abdeslam bival in kakšen je bil namen njegovega obiska, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Belgija je zanj izdala mednarodni nalog za aretacijo.

Kot domnevajo preiskovalci, je osumljenec med drugim najel črnega volkswagna pola, registriranega v Belgiji, ki so ga našli v bližini koncertne dvorane Bataclan, kjer so trije napadalci ubili 89 ljudi. Poleg tega je francoska policija z napadi povezala še najmanj en avtomobil – črnega renaulta clia, ki so ga danes našli v 18. okrožju na severu Pariza. Tudi ta avto z belgijskimi registrskimi tablicami naj bi bil najel Abdeslam, uporabljali pa naj bi ga v pripravah na krvavi napad.

Bruseljska policija je v ponedeljek v iskanju osumljenca obkolila poslopje v okrožju Molenbeek, ki velja za središče skrajnega islama, a Abdeslama niso našli. So pa ga menda že v soboto skupaj z dvema moškima ustavili v avtu ob belgijski meji, a so ga po preverjanju izpustili. Francoski preiskovalci intenzivno nadaljujejo preiskavo. Ponoči naj bi opravili 128 hišnih preiskav. 

Deli s prijatelji