PARTNERJI

Orangutani gredo na test očetovstva!

Objavljeno 14. april 2017 21.30 | Posodobljeno 14. april 2017 21.42 | Piše: U. S.
Ključne besede: orangutan

Mati Kila je priljubljena med samci, dom si deli s tremi.

Orangutan je iznajdlivo uporabil karton

Baselski živalski vrt je z veseljem oznanil rojstvo orangutana, že drugega, odkar so pred petimi leti prenovili opičjo hišo. Tamkajšnja veterinarka Fabia Wyss je povedala, da je mati malčka 17 let stara Kila, orangutanka s Sumatre, ki je v baselski zoološki vrt prišla s še petimi pripadniki svoje vrste leta 2012. Wyssova je povedala, da je Kila zelo priljubljena med samci. In prav pri teh se zaplete: oskrbniki imajo namreč nemalo težav z določanjem očeta malega Ombaka: Kila si namreč domovanje deli s tremi samci, prav vsak bi lahko bil oče. Kateri je v resnici, bo razkril test očetovstva, ki ga bodo 15-letni Bagus, 17-letni Vendel in 13-letni Budi opravili ob pomoči oskrbnikov zoološkega vrta. Kdo je oče malega orangutana, je pomembno zaradi vzrejnega programa, katerega član je živalski vrt, in sicer zaradi mešanja dednega materiala.

Ombak se je rodil 4. marca, štiri leta potem, ko je luč sveta ugledala Ketawa, prva orangutanka, ki se je v baselskem živalskem vrtu rodila po letu 1900; njena mati Revital je prišla iz Francije. Za Kilo je to prvi potomec, z materinstvom pa ima nekaj izkušenj, saj je po smrti njune matere pred osmimi leti posvojila svojo takrat dve leti staro sestrico Maio. Verjetno je prav zato imela svojega mladiča pozno, orangutanke so navadno spolno zrele že pri sedmih letih, v življenju pa imajo tri ali štiri mladiče. No, Ombak bo od matere odvisen od šest do sedem let in se bo v tem času naučil vse, kar mora vedeti, orangutani so namreč samotarji, mati pa je tako njegov edini vir znanja. Po učni dobi grejo mladiči v druge zoološke vrtove.

Orangutani s Sumatre so ogrožena živalska vrsta, ponekod v Indoneziji jih ni več, le kakšnih 14.000 jih menda še živi na gozdnatem severu. 

Deli s prijatelji