PRED IZUMRTJEM

Opic vse več v loncih in vse manj v naravi

Objavljeno 07. april 2017 19.45 | Posodobljeno 07. april 2017 19.45 | Piše: A. P.

Odkar so se makaki znašli na jedilniku ljudi, so na robu izumrtja.

V oddaljenem kotičku domorodne Indonezije, med bruhajočimi vulkani in gostim deževnim gozdom, je ogroženo življenje lokalnih makakov, ki jih ljudje brezsrčno ubijajo, ker so specialiteta. Lokalne oblasti in aktivisti poskušajo prebivalce vasice na otoku Sulawesi prepričati, naj prenehajo moriti ogrožene opice. Te so le ena v vrsti eksotičnih živali, ki so na jedilniku lokalnih domorodnih skupnosti. Črni makak vrste Macaca nigra je le ena izmed indonezijskih živalskih vrst, med drugimi naj omenimo tigra in orangutane, ki jim grozi izumrtje. »V nekaterih predelih jim grozi izumrtje, ker jim uničujejo življenjsko okolje,« je povedala zaščitnica živali Yunita Siwi. »Tukaj pa imamo drugačen problem, ljudje jedo te opice.«

Meso črnih makakov je zelo cenjeno pri plemenu Minahasan, v večini kristjanov, ki živijo v najbolj naseljeni muslimanski državi na svetu. V primerjavi z islamskimi skupnostmi nimajo niti najmanjših pomislekov zaradi hranjenja z eksotičnimi živalmi. »Všeč mi je okus, vroče je in pikantno, spominja me na divjega medveda in psa,« je povedala 32-letna Nita. Na vaški tržnici lahko najdemo pretresljivo zbirko požganih in iznakaženih živalskih trupel. Na voljo so popečeni netopirji, psi, opice in pitoni. Številne živali so z zakoni zaščitene, oblasti so izvedle že več racij, nasilni so obračunali s trgovci. A preprodaja eksotičnih bitij še vedno nemoteno deluje, nekateri lokalni turistični agenti imajo tržnico celo v svoji ponudbi.

Lovci vse 
globlje v gozdu

Povpraševanje po eksotičnem mesu strmo narašča, zaradi česar odhajajo lovci vse globlje v gozd in v bolj oddaljene predele otoka. V zgolj štirih desetletjih je populacija črnih makakov padla za več kot 80 odstotkov. Leta 1980 jih je živelo 300 na kvadratnem kilometru gozda, leta 2011 jih je bilo le še 45 na enako velikem območju. Ne preseneča, da so se na vseh naravovarstvenih seznamih opice znašle v kategoriji kritično ogroženih. Poleg izlova jih ogrožata tudi uničevanje gozda za gradnjo naselij in pridobivanje kmetijskih površin. Naravovarstveniki so na lokalnih tržnicah postavili svoje šotore in začeli nadzorovati prodajo. Po prometnih cestah in večjih brezpotjih so postavili table, ki opozarjajo, da je za lov na te opice zagroženih pet let zapora. V šolah so začeli učiti o pomenu zaščite okolja in živali. Tudi duhovniki so se priključili in med mašo opozarjajo na ogrožene živalske vrste in našo dolžnost, da jih zaščitimo. Ne nazadnje so črni makaki zelo pomemben del ekosistema, saj trosijo semena rastlin in spodbujajo rast določenih dreves. 

Deli s prijatelji