POLITIČNA KRIZA

Odstopila vlada, odprta pot za nove volitve

Objavljeno 24. julij 2014 23.37 | Posodobljeno 24. julij 2014 23.37 | Piše: STA, S. U.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da bo ukrajinsko vlado začasno vodil dosedanji podpredsednik vlade Vladimir Groisman.

KIJEV – Sredi hude politične in gospodarske krize in v času, ko na vzhodu države še naprej divja krvavo nasilje, je ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk danes sporočil odstop svoje vlade. Pred tem je dopoldne razpadla prozahodna koalicija, imenovana Evropska izbira, ki je državo vodila od konca februarja.

Stranka Udar kijevskega župana in nekdanjega boksarskega prvaka Vitalija Klička ter nacionalistično usmerjena stranka Svoboda, ki jo vodi Oleg Tjagnibok, sta namreč dopoldne napovedali, da izstopata iz omenjene koalicije, ki je podpirala Jacenjukovo stranko Domovina.

Z izstopom iz koalicije sta želeli stranki prozahodnemu predsedniku države Petru Porošenku odpreti pot za razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Porošenko je njuno odločitev danes že pozdravil kot priložnost za popolno prenovo oblasti, ki si jo želijo ljudje. Že ob svoji izvolitvi je sicer obljubljal, da bo nov parlament izvoljen še letos.

O predčasnih parlamentarnih volitvah se je sicer v Ukrajini ugibalo že nekaj časa, vse od februarske odstavitve proruskega predsednika države Viktorja Janukoviča. Kot morebitni datum se omenja 26. oktober, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

30 dni časa, da se oblikuje nova koalicija

V skladu z ustavo ima parlament zdaj sicer 30 dni časa za oblikovanje nove koalicije. Če te ne bo, lahko parlament razpustijo in razpišejo nove volitve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ukrajinski notranji minister Arsen Avakov je sporočil, da bo ukrajinsko vlado začasno vodil dosedanji podpredsednik vlade Vladimir Groisman, ki ga je ukrajinska stran tudi pooblastila za preiskave po strmoglavljenju malezijskega letala na vzhodu Ukrajine pred tednom dni, poroča dpa.

Deli s prijatelji