ŠOKIRANI

Odpovedal se je 60 milijonom evrov odpravnine

Objavljeno 20. februar 2013 12.15 | Posodobljeno 20. februar 2013 12.15 | Piše: A. L., STA

Javnost je bila, ko je izvedela za številke v pogodbi, šokirana.

Daniel Vasella, šef Novartisa, ki v petek odhaja s položaja.

BASEL – Prvi mož švicarskega farmacevtskega velikana Novartis Daniel Vasella, ki predvidoma v petek odhaja s položaja, se je odpovedal odpravnini v višini 72 milijonov frankov (58,5 milijona evrov). Dogovorjeno izplačilo, s katerim naj bi Vaselli plačali za to, da šest let ne bo na voljo konkurenčnim podjetjem, je namreč v Švici povzročilo ogorčenje.

Odpravnino nameraval donirati

Po ostri kritiki politike, javnosti in delničarjev se je Vasella tako v torek odpravnini odpovedal. »Razumel sem, da je višina izplačila, povezana s konkurenčno klavzulo, za mnoge ljudi v Švici nerazumno visoka, pa čeprav sem jasno povedal, da bom neto znesek namenil človekoljubnim dejavnostim,« je zapisal v sporočilu za javnost.

Vasella, ki je bil na čelu skupine, v katero spada tudi ljubljanski Lek, vse od leta 1996, je tako po poročanju tujih tiskovnih agencij upravnemu odboru podjetja sporočil, da se izplačilu odpoveduje.

Ostal bi njihov svetovalec

Vasella naj bi za vsako leto, ko kot eden od najbolj cenjenih in iskanih kadrov v panogi ne bo na voljo tekmecem, prejel 12 milijonov frankov. V tem obdobju naj bi odhajajoči šef, ki se ne bo potegoval za nov mandat na čelu družbe, svetoval velikanu s sedežem v Baslu.

V Novartisu pravijo, da je tak dogovor nujen, saj bi Vasellove dolgoletne izkušnje in poznavanje vseh ključnih procesov v družbi pomenili veliko konkurenčno prednost za tekmece.

Ogorčenje na vseh ravneh

Dogovor o velikanskem izplačilu je v alpski državi povzročil veliko ogorčenje, omenjalo se je celo, da gre za norost. Združenja delničarjev so napovedovala tudi tožbe. Celo predstavniki švicarske vlade so trdili, da bi izplačilo škodilo socialni koheziji in zaupanju v gospodarstvo v tej sicer zelo bogati državi.

Do dogodka prihaja slaba dva tedna pred referendumom, na katerem naj bi švicarski volivci odločali o tem, da bi delničarjem podjetij dali več pristojnosti pri določanju in omejevanju nagrajevanja vodstvenih delavcev. Zadnje javnomnenjske ankete kažejo na dvotretjinsko podporo taki pobudi.

Deli s prijatelji