NISMO EDINI

Odkritje astrofizika šokiralo: vzporedno vesolje je trčilo z našim?

Objavljeno 08. november 2015 17.45 | Posodobljeno 08. november 2015 17.45 | Piše: A. L.

»Vzrok za sevanje, ki smo ga zaznali, bi lahko bila materija iz drugega vesolja, ki prehaja v naše,« meni Chary.

Vesoljska sonda Dawn pred planetom Ceres.

Teoretski fiziki že dlje časa verjamejo, da vesolje, ki je okoli nas, ni edino. Po njihovem mnenju bi lahko bilo več velikih pokov, ki bi pripeljali do ustvarjanja več vzporednih univerzumov. Če bi bila dva taka univerzuma dovolj blizu, bi lahko trčila. Nekateri menijo, da bi mesta preseka dveh univerzumov bilo mogoče s teleskopom, s katerim spremljajo njegovo sevanje, celo videti.

Astrofizik Ranga-Ram Chary verjame, da je našel tako točko, in sicer naj bi bila na mestu, kjer je teleskop Planc evropske vesoljske agencije ujel misteriozni signal, poroča Jutarnji.hr. Ko je primerjal karte sevanja, je odkril, da je na tistem območju večje. Prepričan je, da ne gre za napako v merjenju. 

»Mogoče je, da gre za trčenje našega univerzuma z drugim. Vzrok za sevanje, ki smo ga zaznali, bi lahko bila materija iz drugega vesolja, ki prehaja v naše,« je povedal za New Scientis. Po njegovem mnenju bi lahko obstajala superregija, ki se nenehno širi, mi pa smo zgolj ena od regij. Chary celo meni, da bi lahko v vsaki veljali drugačni fizikalni zakoni, kot jih poznamo v našem vesolju.

Še vedno pa dopušča možnost, da gre zgolj za neko motnjo, s katero se do danes še niso srečali.

Deli s prijatelji