SVETNICA

Odkrili so še drugi
 čudež matere Tereze

Objavljeno 21. november 2015 10.43 | Posodobljeno 21. november 2015 10.43 | Piše: U. S.
Ključne besede: mati Tereza

Drugi čudež, potreben za kanonizacijo, prihaja iz Brazilije.

RIM – Papež Frančišek naj bi prihodnje leto za svetnico razglasil mater Terezo: Vatikan je namreč našel moškega, ki je bolehal za tumorjem na možganih, po molitvah za njeno pomoč pa je okreval. Mati Tereza naj bi bila za svetnico razglašena v nedeljo, 4. septembra 2016, na predvečer njene smrti 1997.

Dobitnico Nobelove nagrade za mir in ustanoviteljico redovnic Misijonarke ljubezni, ki je svoje poslanstvo uresničila v indijski Kalkuti, je beatificiral papež Janez Pavel II. leta 2003, ko so kmalu po njeni smrti našli prvi ozdravitveni čudež, povezan z njo. Rak v trebušni votlini Indijke Monice Besre je izginil, ko so 1998. na njen trebuh položili medaljon s fotografijo redovnice in molili ter prosili za njeno posredovanje. Monicin mož Seiku njene ozdravitve sicer nima za čudež, vztraja namreč, da so jo pozdravili zdravniki.

Kakor koli, za kanonizacijo je potreben še en čudež. V začetku letošnjega leta se je oglasil Elmiran Ferreira Santos in cerkvenim oblastem povedal, da je moški v njegovi župniji ozdravel, ko je njegova žena molila za pomoč in posredovanje matere Tereze. Tumorji so nenadoma izginili in moški, ki se je takrat zdravil na oddelku za intenzivno nego, je čez dva dni vstal iz bolniške postelje in odšel. Zdravniki so bili osupli nad njegovim nenadnim okrevanjem, Vatikan pa je poleti v Brazilijo poslal posebno delegacijo, da bi raziskala čudež, ki naj bi se zgodil v São Paulu.

No, Vatikan je poskušal utišati govorice o kanonizaciji, pravijo, da je še prezgodaj trditi, da jo bodo v svetem letu usmiljenja razglasili za svetnico. Vatikanski predstavnik Federico Lombardi je poudaril, da mora papež Frančišek še odobriti oziroma potrditi čudež, ki ga pripisujejo redovnici. Lombardi je povedal, da bi bila »kanonizacija sijajna«, možnost, da bi jo lahko za sveto razglasili prihodnje leto, pa je opisal za »razumne teorije in želje njenih občudovalcev«.

Mati Tereza, ki se je albanskim staršem rodila v Skopju (Makedonija), je svoje odraslo življenje posvetila skrbi za najrevnejše ljudi v Indiji; naravne smrti je umrla v Kalkuti, stara je bila 87 let, le nekaj dni potem, ko je v Parizu v prometni nesreči umrla princesa Diana.

Deli s prijatelji