BOTER

Oče ekstazija je umrl za rakom pri 88 letih

Objavljeno 09. junij 2014 23.37 | Posodobljeno 09. junij 2014 23.37 | Piše: E. B.

Kemik Alexander Shulgin je desetletja spodbujal legalizacijo drog.

Ekstazi pomaga vojakom.

Boter ekstazija in kemik, ki je preizkusil večino svojih drog, preden so prišle na trg, je umrl v 89. letu starosti zaradi raka na jetrih. Alexander Shulgin, med domačimi znan kot Sasha, se je od sveta poslovil med poslušanjem umirjene budistične glasbe, prav tiste, ki ga je spremljala med revolucionarnimi poskusi in izumljanjem.

Na svojem domu v kalifornijskem Berkeleyju je več kot 40 let preizkušal substance, pri čemer mu je nenehno stala ob strani raziskovalka, pogosto poskusna zajčica, in žena Ann. Sasha se je v znanosti proslavil predvsem kot kemik, ki je psihoaktivno učinkovino MDMA, to je leta 1912 ustvarila nemška družba Merck med iskanjem zaviralca apetita, predelal in preoblikoval v ekstazi, ki se je iz diskotek New Yorka in Chicaga kmalu preselil na Ibizo, tam pa se proslavil kot plesna droga in zakrožil po svetu. Dr. Shulgin, sin ruskega priseljenca, ki je svojo kariero gradil med industrijskimi kemikalijami, denimo, ustvaril je prvi biorazgradljivi pesticid pri velikanu Dow Chemical Company, se je popoldne, po redni službi, v domačem laboratoriju poigraval s psihoaktivnimi substancami, po nekaj letih pa jim je posvetil vse svoje znanje in čas.

Poleg ekstazija je sintetiziral in obdelal več sto drog, med drugim MDMA, pri katerem je izluščil učinke na možgane in izdelal formulo, ki je kot vrtinec zakrožila po svetu ter sprožila val navdušenja, hkrati pa tudi zgražanja. V svojih knjigah je Shulgin goreče zagovarjal legalizacijo drog, ki da bo uporabnikom zagotovila varnost, preprečila kriminal in prinesla nove davke, in kljub smrtnim posledicam uživanja ekstazija prepričeval, da je njegova droga ob ustreznih pogojih povsem varna. Po njegovem mnenju veliko več škode kakor samo jemanje droge naredijo obsodbe uživalcev, ki tako razbijejo družine in uničujejo življenja, sodobna družba se bo pač slej ko prej morala vdati in vsaj preizkusiti uzakonjenje substanc, ki se jih neznansko boji, namesto da bi jim odprla vrata in preizkusila pozitivne učinke.

Njegovi odkriti in javni pozivi oblastem so se seveda izkazali za usodne, kajti vlada mu je potem pošteno stopila na prste: odvzela mu je dovoljenje za znanstveno raziskovanje in zaplenila večino laboratorijske opreme. 

Deli s prijatelji