KONEC DRAME?

Obama: ZDA ne bodo bankrotirale

Objavljeno 01. avgust 2011 10.46 | Posodobljeno 01. avgust 2011 11.15 | Piše: S. U./STA

Dosežen je okvirni dogovor o dolgu in proračunu

Ameriški predsednik Barack Obama med sestankom

WASHINGTON – Ameriški predsednik Barack Obama je v ponedeljek zjutraj malce pred 3. uro po srednjeevropskem času sporočil, da je po mesecih pogajanj z voditelji republikanske stranke dosegel dogovor o povišanju meje javnega dolga in zmanjšanju proračunskega primanjkljaja.

Obama je povedal, da sicer še niso vsega dokončali, vendar pa je optimistično izjavil, da bo dogovor končal krizo, ki jo je Washington vsilil preostali Ameriki. Dogovor sicer pomeni zmago za republikance in poraz za demokrate, ki jim za uravnoteženje proračuna ni uspelo doseči odprave davčnih olajšav za premožne in naftna podjetja.

ZDA presegle dovoljeno mejo

Obama je prav tako privolil v predlog predsednika predstavniškega doma kongresa republikanca Johna Boehnerja, da se meja javnega dolga poviša v dveh etapah. Uvodoma za okrog 1000 milijard dolarjev, za kolikor so našli tudi prihrankov v zveznem proračunu v naslednjih 10 letih.

ZDA so dovoljeno mejo javnega dolga v višini 14.300 milijard dolarjev presegle maja, v torek, 2. avgusta, pa bi vlada postala nezmožna plačati vse svoje obveznosti. S tem bi se tudi znižal njen najvišji možni rating AAA, kar bi podražilo posojanje in povzročilo izgubo zaupanja in pretrese v svetovnem gospodarstvu.

Potreben le še predsednikov podpis

Oba domova kongresa morata zdaj dogovor potrditi, Obama pa ga mora podpisati do polnoči v torek po vzhodnoameriškem času oziroma do 6. ure zjutraj v sredo po srednjeevropskem času. Okvirni dogovor so potrdili tudi vodja senatne večine demokrat Harry Reid iz Nevade, vodja senatne manjšine republikanec Mitch McConnell iz Kentuckyja kot tudi Boehner.

Po uvodnem zvišanju meje javnega dolga in potrditvi proračunskih krčenj v višini 1000 milijard dolarjev bo kongres ustanovil poseben odbor, ki bo poiskal še dodatno krčenje proračunske porabe, prav tako v naslednjih desetih letih. Sem spadajo davčna reforma in zmanjšanje porabe tudi za pokojnine in zdravstveno varstvo upokojencev, kakor tudi za obrambo. Odbor mora podati priporočila do 24. novembra letos.

Nezadovoljstvo na obeh straneh

Sporazum prav tako predvideva glasovanje o ustavnem amandmaju za uravnotežen proračun, vendar uspeh ali neuspeh tega ne bo vezan na povišanje meje javnega dolga. Z dogovorom niso povsem zadovoljni ne republikanci ne demokrati, čeprav je jasno, da gre za zmago republikancev, ki so kot stranka opozicije dosegli največ, kar je bilo mogoče. Obami in demokratom je ostala tolažba, da ZDA ne bodo bankrotirale pod njihovim nadzorom.

Vendar ta ni pomembna, če bodo predlog podprli republikanci. Obama je skušal poraz ublažiti s trditvijo, da bo še vedno vztrajal pri odpravi davčnih olajšav za premožne in naftna podjetja in skušal to spraviti v priporočila odbora.

Deli s prijatelji