NIZOZEMSKA

Nov izbruh ptičje gripe, prepoved je takojšnja

Objavljeno 26. februar 2018 12.45 | Posodobljeno 26. februar 2018 12.55 | Piše: STA, S. U.

Gre za nov udarec kmetom, ki se še pobirajo od afere z jajci, okuženimi z insekticidom fipronil, ki je izbruhnila avgusta lani.

FOTO: Reuters
Na eni od kmetij v nizozemskem mestu Oldekerk so morali zaradi novega izbruha ptičje gripe uničiti 36.000 glav perutnine, so sporočili iz tamkajšnjega kmetijskega ministrstva. Da bi preprečili širitev virusa, je ministrstvo izdalo takojšnjo prepoved prevoza perutnine, jajc, mesa in gnoja v radiju desetih kilometrov od kmetije na severu države.

»Izbruh ptičje gripe različice H5 so zaznali na perutninski kmetiji v Oldekerku v provinci Groningen,« sporočilo ministrstva povzema francoska tiskovna agencija AFP. Dodali so, da gre verjetno za patogensko različico virusa. Ministrstvo je sicer že decembra, ko je ptičja gripa izbruhnila na drugi kmetiji, kmetom, ki se ukvarjajo z vzrejo perutnine, naročilo, naj živali držijo v zaprtih prostorih.

Po poročanju AFP gre za nov udarec nizozemskim kmetom, ki se še pobirajo od afere z jajci, okuženimi z insekticidom fipronil, ki je izbruhnila avgusta lani.
Deli s prijatelji