STRAŠNO

Nizozemski preiskovalci začeli preiskavo Praljakovega samomora

Objavljeno 30. november 2017 15.58 | Posodobljeno 30. november 2017 15.58 | Piše: STA, A. L.

»Za zdaj se bo osredotočila na pomoč pri samomoru in kršenje zakona o zdravilih.«

Slobodan Praljak.

HAAG – Nizozemski preiskovalci so uradno uvedli preiskavo samomora obsojenca haaškega sodišča, nekdanjega poveljnika bosanskih Hrvatov Slobodana Praljaka. Osredotočili se bodo na vprašanji, kaj je ubilo Praljaka in ali mu je kdo pomagal pridobiti domnevni strup, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Praljak je po izreku pravnomočne sodbe, ki je zavrnila njegovo pritožbo, v sodni dvorani zavpil, da ni vojni zločinec in da ne priznava sodbe. Nato je iz temno rjave stekleničke domnevno spil strup, nato pa v bolnišnici v Haagu umrl.

Neznana tekočina

Tiskovni predstavnik sodišča Nenad Golčevski je v sredo potrdil, da je Praljak umrl v bolnišnici v Haagu, potem ko je »v sodni dvorani popil za zdaj še neznano tekočino in mu je postalo slabo«. V skladu s standardnimi postopki so na zahtevo haaškega sodišča nizozemske oblasti uvedle preiskavo, je dodal.

»Za zdaj se bo osredotočila na pomoč pri samomoru in kršenje zakona o zdravilih,« so pozno v sredo sporočili z nizozemskega tožilstva.

Preiskovalci bodo tako podrobneje preučili, kako je lahko kljub poostrenemu nadzoru in varnosti v sodno dvorano prišla steklenička s strupom, kdo jo je priskrbel Praljaku, ki je bil sicer v haaškem priporu, ter ali je bila vsebina stekleničke strupena.

Tiskovni predstavnik nizozemskega tožilstva Frans Zonneveld v Haagu je danes za AFP potrdil, da so v steklenički našli »kemično snov«, ki je lahko usodna za ljudi. Ni pa pojasnil, za kakšno snov naj bi šlo. Zonnenveld je še dodal, da bodo v kratkem izvedli obdukcijo Praljakovega trupla. »Obdukcija je naša prioriteta,« je povedal.

Prvi, ki ga je naredil javno

Praljak ni prvi, ki si je vzel svoje življenje oziroma je umrl v času sojenja na haaškem sodišču, je bil pa prvi, ki je samomor naredil v javnosti. Leta 1998 se je v svoji celici ubil hrvaški Srb Slavko Dokmanović, istega leta je po naravni poti umrl bosanski Srb Milan Kovačević. Življenje pa si je v svoji celici vzel še nekdanji voditelj hrvaških Srbov med vojno na Hrvaškem Milan Babić, in sicer leta 2006. Istega leta so mrtvega v celici našli še nekdanjega jugoslovanskega in srbskega predsednika Slobodana Miloševića, ki je umrl zaradi infarkta.

Odločitev

Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije je v sredo v prizivnem postopku potrdilo sodbe na prvi stopnji šestim bivšim visokim predstavnikom samooklicane medvojne hrvaške tvorbe Herceg-Bosne – bivšemu predsedniku vlade Herceg-Bosne Jadranku Prliću 25 let zapora, bivšemu obrambnemu ministru Brunu Stojiću 20 let, načelniku generalštaba Hrvaškega obrambnega sveta (HVO) Milivoju Petkoviću 20 let zapora, bivšemu šefu vojaške policije Valentinu Ćoriću 16 ter šefu komisije za izmenjavo vojnih ujetnikov Berislavu Pušiću 10 let. Praljaku, bivšemu načelniku generalštaba HVO, pa je potrdilo sodbo 20 let zapora.

Deli s prijatelji