SUM KORUPCIJE

Nicolas Sarkozy v policijskem pridržanju

Objavljeno 01. julij 2014 11.59 | Posodobljeno 01. julij 2014 11.59 | Piše: STA, B. P.

Policija ga zaslišuje v zvezi z domnevnim ‘trgovanjem z vplivom‘.

Sarkozy je na sedež pristojne policije v Nanterru blizu Pariza prispel malo pred 8. uro zjutraj.

PARIZ – Preiskovalci so nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja zjutraj pridržali, navajajo policijski viri. Gre za primer domnevnega 'trgovanja z vplivom', v okviru katerega policija zaslišuje več ljudi. Tovrstni ukrep so oblasti v Franciji prvič uporabile proti kateremu od nekdanjih predsednikov.

Sarkozy je na sedež pristojne policije v Nanterru blizu Pariza prispel malo pred 8. uro zjutraj. Protikorupcijski preiskovalci ga lahko zaslišujejo 24 ur, čas pridržanja pa je mogoče podaljšati še za en dan, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Že od ponedeljka policija zaslišuje tudi Sarkozyjevega odvetnika Thierryja Herzoga in dva visoka sodnika prizivnega sodišča.

V zameno za obljubo

Preiskovalci želijo ugotoviti, ali je Sarkozy s pomočjo Herzoga pri enem od sodnikov poskušal pridobiti podatke o poteku neke druge preiskave v zameno za obljubo visokega položaja. Sumijo tudi, da je bil obveščen o tem, da v okviru preiskave spornega financiranja volilne kampanje leta 2007 prisluškujejo njegovemu prenosnemu telefonu.

Primer bi lahko imel težke posledice za Sarkozyjeve upe, da se na politični parket vrne še pred naslednjo predsedniško kampanjo leta 2017.

Deli s prijatelji