FILMSKO

Netopirji padajo 
z neba

Objavljeno 13. januar 2014 19.10 | Posodobljeno 13. januar 2014 19.12 | Piše: S. I.

Avstralijo je zajel hud vročinski val, ki je bil usoden za okoli 100.000 letečih lisic.

Sliši se kot prizor iz kakšnega filma, toda avstralski netopirji dejansko padajo mrtvi z neba. Vročinski val, ki je v zadnjih dneh zajel severovzhodno zvezno državo Queensland, je doslej zahteval že 100.000 življenj letečih lisic, katerih trupelca zdaj razpadajo v krošnjah dreves in po tleh, pri čemer oddajajo grozen vonj.

»To je strašna oblika smrti,« pravi naravovarstvenica Louise Saunders. »Ko temperatura zraste čez 43 stopinj Celzija, izgubijo zavest in dobesedno padejo z neba. Ne preostane nam drugega, kot da uboge živalce, ki ne zmorejo več, čim bolj humano evtanaziramo.«

Nevarnost okužbe

Avstralski zdravstveni delavci opozarjajo ljudi, naj se ne dotikajo trupel poginulih živali, da se ne bi začele širiti nalezljive bolezni oziroma da jih netopirji, ki še niso popolnoma mrtvi, ne bi ugriznili v roko, ko bi se jim približali. V bolnišnicah so doslej morali oskrbeti že 16 ljudi, pri katerih se je pojavila možnost, da bi od mrtvega netopirja staknili avstralski netopirski lisavirus (ABLV), je povedala dr. Jeannette Young, vodja queenslandskega inštituta za varovanje zdravja. Lisavirus, soroden virusu stekline, se sicer le redko prenese na človeka, a je navadno usoden.

Smrad, ki se širi od razpadajočih trupelc, je že začel motiti prebivalce Brisbana in drugih večjih mest v Queenslandu. Oblasti so v akcijo poslale komunalne delavce, da se bodo v naseljenih območjih pravilno znebili potencialno nevarnih trupel.

Avstralska organizacija za zaščito živali RSPCA svari, da bi vročinski val lahko imel hude posledice za tamkajšnje divje živali. »Vročinski val za kolonije netopirjev na jugovzhodu Queenslanda pomeni pravo katastrofo,« je povedal tiskovni predstavnik RSPCA Michael Beatty.

Vročinski rekordi

A vročinski val še ne bo pojenjal. Medtem ko se v Severni Ameriki bojujejo z rekordno nizkimi polarnimi temperaturami, se živo srebro na južni polobli, natančneje na skrajnem severovzhodu Avstralije, bliža 50 stopinjam Celzija. Vročinski val, ki se je začel okoli lanskega božiča, trenutno zajema manjši del celine kot po navadi, vendar se bo, kakor kažejo meteorološke napovedi, razširil. Že zdaj pa je podrl več lokalnih vročinskih rekordov, potem ko je bilo lani v Avstraliji najbolj vroče leto v zadnjih sto letih.

Deli s prijatelji