OBISKOVALEC

Nemški predsednik Gauck naj bi si želel slovenske privatizacije

Objavljeno 25. november 2014 09.23 | Posodobljeno 25. november 2014 09.40 | Piše: STA, K. K.

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja danes prihaja na dvodnevni uradni obisk nemški predsednik Joachim Gauck.

Bila je naslovljena na nemškega predsednika.

LJUBLJANA – Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja danes prihaja na dvodnevni uradni obisk nemški predsednik Joachim Gauck. Poleg gostitelja Pahorja ga bosta prvi dan obiska v Ljubljani sprejela premier Miro Cerar in predsednik državnega zbora Milan Brglez, udeležil pa se bo tudi okrogle mize Dialog za spremembe: oblikovanje družbenega soglasja.

Nemci bi privatizirali

Po napovedih Pahorjevega urada bodo sogovorniki nemškemu gostu predstavili prizadevanja za krepitev konkurenčnosti slovenskega gospodarstva ter spodbujanje rasti in zaposlovanja, pri čemer si Slovenija še naprej želi dobrega sodelovanja z Nemčijo. Izrazili naj bi tudi interes za nadaljnje sodelovanje nemških podjetij v privatizacijskih procesih v državi. O konkretnih poslih naj tokrat ne bi bilo govora, bo pa Gaucka ob obisku spremljalo več za Slovenijo pomembnih Nemcev.

Poseben poudarek tokratnega obiska bo na izobraževanju, inovacijah in razvoju. V okviru obiska bosta Univerza v Ljubljani in Tehnična univerza v Berlinu podpisali protokol o sodelovanju.

Izredne zasluge

Gauck in Pahor naj bi govorila tudi o trenutnem stanju ter prihodnosti EU in območja z evrom, ena osrednjih tem pa bodo tudi razmere na zahodnem Balkanu in približevanje te regije EU. Predsednik republike bo nemškemu kolegu danes tudi izročil najvišje državno odlikovanje, red za izredne zasluge.

To bo prvi obisk nemškega predsednika v Sloveniji po 12 letih, sledi pa Pahorjevemu obisku v Berlinu aprila lani. Kot poudarjajo v uradu predsednika republike, je obisk pomembna potrditev Slovenije kot politične partnerice in zaveznice Nemčije ter pomembna priložnost za poglobitev dvostranskih odnosov na gospodarskem, znanstvenem in raziskovalnem področju.

Nemški predsednik bo obisk sklenil v sredo, ko si bo ogledal Medpodjetniški izobraževalni center v Novi Gorici in ajdovsko podjetje Pipistrel. Pahor in Gauck si bosta v sredo poleg tega ogledala Novo Gorico in obiskala tamkajšnji frančiškanski samostan Kostanjevica.

Deli s prijatelji