BITKA PROTI DŽIHADISTOM

Nemci nad Islamsko državo pošiljajo 1200 vojakov

Objavljeno 01. december 2015 11.07 | Posodobljeno 01. december 2015 11.07 | Piše: STA, K. K.

Kot je za televizijo ARD dejal predsedujoči združenja nemških vojakov Andre Wüstner, bi boj proti IS, če bi ga vzeli resno, lahko trajal tudi več kot 10 let.

BERLIN – Nemška vlada kanclerke Angele Merkel je danes potrdila načrt, da v boj proti džihadistom Islamske države (IS) v Siriji in Iraku pošlje nemške vojake. Sodelovali bodo pri letalskih napadih na to teroristično skupino, kontingent pa bo lahko štel do 1200 vojakov. Odločitev vlade mora sicer formalno potrditi še bundestag. Sodelovanje v letalskih napadih v Siriji in Iraku je odgovor Berlina na teroristične napade v Parizu 13. novembra, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V operaciji naj bi sodelovalo več nemških izvidniških letal tipa tornado. Na območje bodo napotili tudi fregato, ki naj bi pomagala pri zaščiti francoske letalonosilke Charles de Gaulle. Nemci bodo sodelovali tudi z eno 'letečo cisterno' za polnjenje letal z gorivom med letom, satelitskim izvidništvom in poveljniškimi kapacitetami.

Mandat misije je za zdaj omejen na leto dni, kar je sicer pri tovrstnih operacijah v tujini običajno. Vendar pa v nemški vojski ocenjujejo, da bi boj lahko potekal precej dlje časa. Kot je za televizijo ARD dejal predsedujoči združenja nemških vojakov Andre Wüstner, bi boj proti IS, če bi ga vzeli resno, lahko trajal tudi več kot 10 let.

Islamska država namreč ni prisotna le v Siriji in Iraku, ampak tudi v Severni Afriki in Maliju. Zgolj letalski napadi pa ne bodo zlomili te teroristične milice. »Če želimo premagati Islamsko državo in jo uničiti, potem bi se morali tega problema lotiti z velikim angažmajem. To pa ni možno rešiti le z vojaškimi sredstvi,« je še opozoril Wüstner.

Deli s prijatelji