NEMIRI

Nato veča število vojakov na Kosovu

Objavljeno 02. avgust 2011 16.38 | Posodobljeno 02. avgust 2011 16.49 | Piše: P. P./STA

Dodaten bataljon običajno šteje okoli 500 vojakov

Fotografija je simbolična
PRIŠTINA – Zveza Nato je zaprosila za okrepitve na Kosovu, je danes potrdil tiskovni predstavnik Kforja Hans Dieter Wichter. Z napotitvijo dodatnih vojakov naj bi pripadnikom Kforja, ki so v zadnjih dneh skrbeli za varnost v napetih razmerah na severu Kosova, omogočili počitek.

»Razmere lahko nadzorujemo, imamo dovolj vojakov. Ne gre za to, da ne bi bili sposobni nadzirati razmer. Naši vojaki na terenu potrebujejo počitek in potrebujemo nove sile, ki bi jih zamenjale,« je pojasnil Wichter za francosko tiskovno agencijo AFP.

Dodaten bataljon običajno šteje okoli 500 vojakov

V silah Kfor na Kosovu je trenutno več kot 5900 vojakov. Po navedbah Wichterja so zaprosili za dodaten bataljon vojakov, ki običajno šteje okoli 500 vojakov. Natančnih podatkov o dodatnih vojakih v zavezništvu ne dajejo, poročajo tuje tiskovne agencije.

V 23. slovenskem kontingentu Kforja na Kosovu je 317 pripadnikov iz različnih enot Slovenske vojske. Večino kontingenta predstavljata manevrski četi 10. motoriziranega bataljona, v katerih so tudi pripadniki pogodbene prostovoljne rezerve in logistični vod, pet skupin za povezavo in nadzor, helikopterski oddelek ter nacionalni podporni element.

Nekaj pripadnikov delo opravlja v poveljstvu operacije Kforja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći. Pripadniki SV delujejo v občinah Peć, Klina, Istok, Vučitrn, Leposavič, Skenderaj in Priština.

Srbi hočejo stare razmere, Priština na to ne pristane

Razmere na severu Kosova so se zapletle, potem ko je Kosovo julija uvedlo embargo na uvoz blaga iz Srbije. Zaradi nespoštovanja embarga so se oblasti v Prištini pred tednom dni enostransko, brez posveta z misijo EU na Kosovu Eulex, mirovnimi silami Kfor in lokalnimi Srbi, odločile za namestitev posebnih enot kosovske policije na mejna prehoda Brnjak in Jarinje. To je močno ujezilo kosovske Srbe in uradni Beograd, pa tudi mednarodne ustanove na Kosovu.

Kosovski specialci so se do srede sicer umaknili, a so se razmere nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dozdajšnji režim, na kar pa v Prištini niso pripravljeni pristati. Izbruhnilo je tudi nasilje, po katerem je nadzor nad prehodoma prevzel Kfor. Sile Kfor so v ponedeljek tudi odstranile več barikad, ki so jih postavili kosovski Srbi.

Deli s prijatelji