TERORISTIČNI NAPAD

Naslednji tarči Al Kaide Louvre in Eifflov stolp?

Objavljeno 10. julij 2014 21.55 | Posodobljeno 10. julij 2014 21.57 | Piše: B. P.

Francoska policija je dešifrirala korespondenco med Francozom alžirskega porekla in vidnim predstavnikom Al Kaide, ki sta načrtovala napade.

Eifflov stolp je simbol Pariza.

PARIZ – Francoska policija je razkrila, da je naletela na kodirana sporočila, ki so si jih pošiljali člani islamistične skupine, v njih pa naj bi načrtovali napad na Eifflov stolp, Louvre in eno od nukleark.

Napade sta načrtovala 29-letni mesar alžirskega porekla, sicer živeč v Vauclusu na jugu Francije, in eden vidnejših članov Al Kaide. Ta se je z mesarjem, znanim le pod vzdevkom Ali M, menda povezal lanskega aprila, da bi poizvedel, »kako bi lahko v državi, kjer prebiva, uvedli džihad«. Ali M je predlagal napad na nuklearke in več francoskih znamenitosti.

V primeru, da bi bili napadi nanje neuspešni, pa je predlagal napad na »skromne in revne Francoze«. Ti se bodo v večjem številu zbrali v Avignonu na gledališkem festivalu in to bila po mnenju Alija M dobra priložnost za napad: »Glavne poti preplavijo ljudje in ena sama granata bi jih lahko poškodovala na tisoče.«

Pripadnik Al Kaide ga je nato prosil, naj s še enim od nadobudnih teroristov odpotuje v Alžirijo, kjer bosta deležna vojaškega treninga in priprav. Nato naj bi se vrnila v Francijo, poiskala tarče in čakala nadaljnja navodila. Ali M je odgovoril: »Popolnoma sem pripravljen.« Čeprav je bilo vse skupaj še v fazi dogovorov, so francoski policisti junija lani, le mesec dni, preden naj bi se njegovo urjenje začelo, Alžirca aretirali. Njegov odvetnik je povedal, da so mu islamisti »oprali možgane« in da je bila aretacija zanj pravzaprav olajšanje.

Vse to pa je prišlo na dan, ko je francoski notranji minister razkril, da bodo poostrili varnost na letališčih in ob državnih znamenitostih, vsem osumljencem in »sumljivim« osebam pa bodo prepovedali izhod iz države. Prejšnji mesec so aretirali francoskega džihadista, ki se je iz sirijskih bojnih vrst ravno vračal v Evropo. Novo protiteroristično zakonodajo bo notranje ministrstvo predstavilo v prihodnjih dneh.

Deli s prijatelji