OB POTOKU

Najstnik našel diamant

Objavljeno 20. marec 2017 21.21 | Posodobljeno 20. marec 2017 21.39 | Piše: U. S.

V ameriškem parku je 7,44-karatni kamen ležal pri potoku.

Kalel Langford je našel 7,44-karatni diamant. Foto AP

MURFREESBORO – Obiskovalci državnega parka na jugozahodu Arkansasa imajo visoka pričakovanja, kako jih ne bi imeli, če pa nosi park ime Crater of Diamonds, diamantni krater. Sanje vseh so najti kak drag kamen, 14-letnemu Kalelu Langfordu so se uresničile: našel je 7,44-karatni diamant, sedmi največji, kar so jih našli v parku od leta 1972, ko so ga odprli za javnost. Kolikšna je vrednost izkopanega diamanta, niso sporočili.

Najstnik pravi, da ga je opazil med skalami blizu potoka. Takoj je vedel, pravi, da je našel nekaj posebnega. Poklical je očeta Craiga in oba sta se strinjala, da morata najdbo še komu pokazati: prepričana sta bila, da ne gre za navaden, star kamen. Pokazala sta ga uslužbencu parka, ki obiskovalcem zaračuna 10 dolarjev vstopnine za kopanje in iskanje dragocenosti, in ugotovila, da sta imela prav! Upravljavec parka Waymon Cox jima je povedal, da je kamen v velikosti fižola kavne barve sedmi največji, kar so jih našli tam, in največji rjavi diamant, odkrit v 40 letih! Kalel ga je poimenoval Supermanov diamant, prodati ga ne namerava, pravi, da ga bo obdržal kot spominek.

V parku so doslej našli že več kot 75.000 diamantov, da so tam dragi kamni, so ugotovili 1906. Politika parka je precej radodarna: kdor kamen najde, ga obdrži. In doslej se je to zgodilo že nekajkrat. Dan Frederick in njegova hči Lauren sta v park prišla oktobra lani, bil je njun prvi obisk, manj kot uro pozneje sta našla 2,03-karatni diamant. Junija 2015 je Bobbie Oskarson iz Longmonta v Koloradu našel 8,52-karatni diamant, aprila istega leta je Susie Clark iz Arkansasa odkrila 3,69-karatni beli diamant v obliki solze, poimenovala ga je Aleluja. Februarja leta 2015 je Dean Filppula iz Shreveporta v Louisiani našel rumeni 2,01-karatni diamant.

Največji doslej odkriti dragi kamen v ZDA je 40,23-karatni Striček Sam, ki so ga odkopali 1924. 

Deli s prijatelji