AFERA

Nacisti med nemškimi vojaki

Objavljeno 15. april 2017 17.59 | Posodobljeno 15. april 2017 18.21 | Piše: U. S.

Afera v nemški vojski: roke v zraku v nacistični pozdrav.

V nemški vojski preiskujejo domnevno simpatizerstvo z nacizmom. Foto Shutterstock

Nemška vojaška protiobveščevalna služba je uvedla preiskavo proti svojim 275 pripadnikom, ki so osumljeni radikalno desničarskih nastopov. Do tega podatka so se dokopali na podlagi pisma, ki ga je nemško ministrstvo za obrambo poslalo parlamentu.

Obrambno ministrstvo je v pismu navedlo, da so lani imeli 143 radikalnih izpadov, letos že 53, med letoma 2011 in 2013 pa le dvanajst. Poročajo, da vojaki vzklikajo Heil Hitler, pri tem dvigajo v zrak desnico v nacističnem pozdravu ali pozdravljajo samo z dvignjeno desnico, poleg tega izrekajo rasistične pripombe vojakom tujega izvora.

Tiskovna agencija Reuters, ki je imela vpogled v 15 strani dolgo pismo, navaja nekaj primerov, med njimi je primer 29, v katerem opisujejo, kako je vojak pozdravljal s Heil Hitler, Heil mein Führer in Sieg Heil, tovariši! V pismu ministrstva za obrambo piše, da so primer predali tožilstvu in obvestili vojaškega tožilca, vojaka pa niso kaznovali z odpustitvijo iz vojaških vrst. Opisan je primer vojaka, ki je uporabljal stran na facebooku, povezano z nacionaldemokratsko stranko, da bi na ta način širil rasizem in zahteval smrtne kazni za tipične tujce. Nemško ustavno sodišče je januarja sporočilo, da stranka zares spominja na nacistično stranko Adolfa Hitlerja, a je ni prepovedalo, češ da je prešibka, da bi lahko ogrozila demokracijo.

Javno poveličevanje nacističnih simbolov in nacistični pozdravi so v Nemčiji prepovedani, večina ljudi ni naklonjena izkazovanju simpatizerstva z diktatorskim režimom, odgovornim za holokavst. 

Deli s prijatelji