NEVARNE

Na Kitajskem prepovedali vžigalice

Objavljeno 04. avgust 2014 15.04 | Posodobljeno 04. avgust 2014 15.04 | Piše: S. I.

V Fukangu na zahodu Kitajske je policija zaplenila in uničila več kot 20.000 škatlic vžigalic. Oblasti se bojijo, da bi jih utegnili uporabiti teroristi v svojih napadih. Poostreni varnostni ukrepi v provinci Xinjiang.

V Fukangu so prepovedali vžigalice. Foto: Shutterstock

V kitajskem mestu Fukang v nemirni severozahodni provinci Xinjiang so prepovedali vžigalice. Oblasti so se za to odločile v okviru boja proti terorizmu, je zapisal državni Ljudski dnevnik. Policija je zasegla in uničila 20.223 škatlic vžigalic, s čimer bo prispevala k ohranjanju reda in miru v mestu, so še sporočili.

V Fukangu, mestu blizu pokrajinske prestolnice Urumqi, so se za odstranitev vžigalic iz proste prodaje odločili, ker želijo zagotoviti, da jih »pri svojih zločinskih dejavnostih ne bi uporabljale teroristične skupine ali posamezni ekstremisti«. Lokalni veljaki pri tem niso pojasnili, kako naj bi jih skrajneži in teroristi uporabljali. Podobne protivžigalične ukrepe so izvedli tudi v nekaterih drugih mestih v Xinjiangu.

Kitajska je v zadnjem času po seriji krvavih napadov v Urumqiju in Pekingu poostrila varnostne ukrepe v Xinjiangu, kjer živijo predstavniki muslimanske etnične skupnosti Ujgurov. Policija je aretirala na stotine ljudi, izvedli so javno množično sojenje, po ulicah pa hodijo do zob oborožene patrulje policijskih in paravojaških enot. Oblasti za napade namreč krivijo islamske separatiste iz Xinjianga, ki da se želijo odcepiti od matične Kitajske in ustanoviti lastno državo, imenovano Vzhodni Turkestan. 

Deli s prijatelji