NEMIRNO

Na Japonskem nova opozorila pred cunamijem

Objavljeno 19. avgust 2011 12.57 | Posodobljeno 19. avgust 2011 13.26 | Piše: P. J.

Japonci živijo v strahu pred novo naravno katastrofo

Onagava, 26. marec 2011, posledice cunamija

TOKIO – Japonsko je ponovno stresel močan potres z magnitudo 6,8, ponovno pa opozarjajo tudi pred cunamiji.

Gre le za popotresni sunek po marčevski katastrofi

Uro po potresu ni bilo prijav o ranjencih ali poškodbah stavb. Meteorološka agencija je na novinarski konferenci povedala, da predvidevajo, da je to še vedno popotresni sunek po katastrofi, ki je marca prizadela Japonsko. »Obstaja nevarnost, da se bodo ti popotresni sunki nadaljevali še nekaj časa,« so za tuje tiskovne agencije povedali na meteorološki agenciji.

Prestrašeni prebivalci pod mize

Severozahodno obalo, kjer je poškodovana jedrska elektrarna Fukušima I, naj bi dosegli do pol metra visoki popotresni valovi. Upravljalci nuklearke so že sporočili, da novi potres ni povzročil dodatne škode ali novih poškodb na elektrarni. Na opozorilnem centru pred cunamiji so dejali, da ni nevarnosti. Ob zvoku siren in tresenju tal pa so se ob obali Tihega oceana prebivalci vseeno skrivali pod mize.

Japonska še žaluje za žrtvami naravne katastrofe

Središče tokratnega potresa ni daleč od epicentra potresa v Tihem oceanu, ki je Japonsko prizadel 11. marca letos. Zaradi naravne katastrofe je marca umrlo 15.707 ljudi, 5717 jih je bilo poškodovano, 4642 pa še vedno pogrešajo. Cunami je sprožil tudi največo jedrsko krizo po Černobilu pred 25 leti.

Deli s prijatelji