MLADIĆ 1. PRED SODNIKOM

Mladić: »Jaz sem general Ratko Mladić. Vsi po svetu vedo, kdo sem.«

Objavljeno 03. junij 2011 12.30 | Posodobljeno 03. junij 2011 13.45 | Piše: A. L.

Na videz v precej dobrem stanju se je danes prvič pojavil pred sodnikom

Ratko Mladić na sodišču
HAAG – Ratko Mladić je v sivi črtasti obleki, s kapo in kravato danes prvič stopil pred sodnika. Že takoj na začetku se je predstavil in dejal: »Razumem materni jezik srbščino. Razumem makedonsko. Drugih jezikov pa ne.« To so bile prve besede, ki jih je javnost od ujetja Mladića slišala iz njegovih ust.

Gre za gnusne obtožbe

Takoj je zavrnil branje obtožnice: »Ne želim, da mi preberete obtožnico. Niti ene črke, niti ene besede.« Kljub temu pa se je branje začelo. Potem je sodnik Alphons Orie vprašal, ali se želi izreči o krivdi. Na to mu je Mladić odvrnil: »Gospod Orie, vi ste malo starejši od mene. Te gnusne obtožbe bi želel dobro prebrati in o tem razmisliti z mojimi odvetniki. Ker potrebujem za te monstruozne besede več kot 30 dni ...« Sodnik je Mladićev govor prekinil in mu svetoval, naj se pogovori tudi s svojim odvetnikom Aleksićem. Njegov odvetnik je zahteval odmor. Sodnik ga je odobril, vendar za največ 10 minut.

»Jaz sem general Mladić in po vsem svetu vedo, kdo sem«

»Če želite, da ta proces kam pride ... želim živeti in doživeti svobodo. Tudi takšen, kot sem, branim svoj narod in ne sebe, Ratka Mladića /.../ Hodim lahko, kolikor lahko. Jaz sem general Mladić in po vsem svetu vedo, kdo sem.« Sodnik je Mladića spet prekinil in mu pojasnil, da mu sodijo kot posamezniku.

Delo so za danes končali, pred sodiščem pa se bo Mladić znova pojavil 4. julija ob 10.00 v sodni dvorani 1.
Deli s prijatelji