HAAG

Mladić bo v ponedeljek bojkotiral sodišče

Objavljeno 03. julij 2011 23.16 | Posodobljeno 03. julij 2011 23.16 | Piše: Mi. S/STA

Sodišče z načrtovanim bojkotom sploh ni bilo seznanjeno

Ratko Mladić
BEOGRAD, HAAG – Vojni poveljnik bosanskih Srbov Ratko Mladić v ponedeljek ne želi stopiti pred sodnike haaškega Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije in se ne bo izrekel o svoji krivdi. To je danes za francosko tiskovno agencijo AFP povedal njegov srbski odvetnik Miloš Šaljić.

Kot je pojasnil, je Mladić s tem seznanil upravo zapora v Scheveningnu, pred sodniki pa ne želi nastopiti, ker njegovi odvetniki še niso imenovani. Zato ni mogel proučiti obtožnice in pripraviti zagovora. Če ga bodo »prisilili«, da pride pred sodnike, pa »se gotovo ne bo izrekel o krivdi«, je dodal.

Sodišče o bojkotu ni nič vedelo

Kot navaja ameriška tiskovna agencija AP, je malo verjetno, da bi ga sodišče prisililo k prihodu na sodišče. Po pravilih sodišča pa velja, da če se obtoženi ne izreče o krivdi, sodnik zabeleži, da se je izrekel za nedolžnega.

Tiskovna predstavnica haaškega sodišča Nerma Jelaćić je po navedbah ameriške tiskovne agencije AP dejala, da sodišče uradno ni bilo seznanjeno z načrtovanim bojkotom in da »v skladu z načrti nadaljujejo priprave za jutrišnjo obravnavo«.

Šaljić je še povedal, da je Mladić za svojega zagovornika predlagal njega in nekega ruskega odvetnika, sodišče pa ta predlog še proučuje.

Kdo bo Mladića zastopal na sodišču?

S haaškega sodišča so minuli petek sporočili, da bo Mladića v ponedeljek še naprej zastopal srbski odvetnik Aleksander Aleksić, ki mu ga je začasno določilo sodišče. Stalnega odvetnika oziroma odvetnike, ki jih je za svoje branilce 23. junija predlagal Mladić, sodišče namreč še ni moglo potrditi.

Imen niso sporočili, pojasnili pa so, da gre za odvetnike, ki jih ni na seznamu odvetnikov, ki ga je sodišče predložilo Mladiću kot možne izbire. Sodišče zdaj preverja, ali izpolnjujejo pogoje, da bi ga lahko zastopali, odločitev pa naj bi sprejeli 1. avgusta.

Mladić, ki so ga po 16 letih na begu prijeli 26. maja v Srbiji, bi se na ponedeljkovem drugem nastopu moral izreči o krivdi po obtožnici, ki ga bremeni za genocid, vojne zločine in zločine proti človečnosti med vojno v BiH med letoma 1992 in 1995. Na prvem nastopu pred sodiščem 3. junija je zahteval več časa za preučitev obtožnice, obtožbe pa označil za gnusne.
Deli s prijatelji