PREDLOG

Minister za kmetijstvo bi deportiral potepuške živali

Objavljeno 03. november 2015 18.19 | Posodobljeno 03. november 2015 18.19 | Piše: STA, T. L.

Minister za kmetijstvo predlaga, da bi sredstva, namenjena za kastracijo potepuških živali, porabili za to, da se izženejo v tujo državo.

JERUZALEM – Izraelski minister za kmetijstvo Uri Ariel je predlagal, da bi več milijonov potepuških mačk in psov, ki se prosto sprehajajo po judovski državi, deportirali v tujino, namesto da jih kastrirajo oz. sterilizirajo. S tem je dodobra razjezil ljubitelje živali.

Ariel, ki je član skrajno desne verske stranke Judovski dom, je ministru za okolje Aviju Gabaju v pismu predlagal, da bi sredstva,  namenjena za kastracijo potepuških živali, porabili za to, da se izženejo v tujo državo, poroča časnik Jediot Aharonot.

Izraelsko društvo za zaščito živali je Arielov predlog že obsodilo in ga označilo za odvratnega. »Problem potepuških mačk je resen. Ocenjujemo, da je na ulicah Izraela skoraj dva milijona mačk. Denarja za kastracijo ni mogoče porabiti za nič drugega. Na to pobudo se bomo pritožili,« so zapisali v društvu.

Ariel jim je že odgovoril in poudaril, da je imel dobre namene, njegov edini cilj pa da je bil storiti vse, kar je mogoče, da bi se izognili trpljenju živali.

Ministra pa niso napadli le ljubitelji živali, temveč tudi nekateri poslanci. Opozicijski poslanec Joel Hason je predloge Ariela označil za srednjeveške in nemoralne. »Če potrebujete dodaten dokaz vpliva verskega ekstremizma na življenje v Izraelu, vam je Ariel pokazal, da gremo v smer teokracije,« je poudaril Hason.

Judovska verska pravila prepovedujejo kastracijo živali, ker da gre za obliko krutosti. Zakon, ki so ga v Izraelu sprejeli leta 1994, prepoveduje mučenje, zastrupljanje ali zapustitev živali.

»Ta predlog je nemoralen. Danes mačke, jutri pa bo minister našel verski razlog za izgon ljudi,« je bil še jezen Hason. Ariel je bil sicer nekdaj član skrajne stranke, katere pripadniki so predlagali 'prostovoljno deportacijo' Palestincev.

Deli s prijatelji