SRBIJA

Milošević je bil invalid, vdovi so zato priznali le invalidsko pokojnino

Objavljeno 09. avgust 2011 16.51 | Posodobljeno 09. avgust 2011 16.51 | Piše: A. L./STA

Mirjana Marković je ogorčena nad ravnanjem države

Mirjana Marković s pokojnim možem
BEOGRAD – Mirjana Marković, vdova bivšega srbskega predsednika Slobodana Miloševića, je dobila pokojnino po pokojnem soprogu, vendar je srbski pokojninski sklad zanj priznal le invalidsko pokojnino. Odvetnik Markovićeve pravi, da iz obrazložitve sklada ni jasno, na podlagi česa so Miloševića razglasili za invalida. Markovićeva je užaljena povedala, da njen mož še zdaleč ni bil invalid, temveč direktor banke in prvi človek države.

Sploh se ne ve, koliko let delovne dobe ima

Zdenko Tomanović, Miloševićev pravni svetovalec, je še povedal, da pokojninski sklad ni upošteval dejstva, da je bil Milošević 10 let predsednik, zaradi česar bi moral prejemati predsedniško pokojnino. Ravno tako se ne ve, koliko let delovne dobe je Milošević do odstavitve s položaja predsednika leta 2000 dejansko imel, saj sklad enkrat navaja dobo 28 let, drugič pa trdi, da je imel 35 let delovne dobe. V Srbiji se moški sicer redno upokojijo s 40 leti delovne dobe oziroma z dopolnjenim 65. letom starosti.

Za pokojnino zaprosil tudi sam

Milošević je po strmoglavljenju režima oktobra 2000 tudi sam zaprosil za pokojnino, čeprav očitno ni imel ne dovolj delovne dobe niti ni bil dovolj star. Prošnjo so po njegovi izročitvi mednarodnemu sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu leta 2001 do zaključka postopka zamrznili.

Mirjana zlorabila položaj

Mirjana Marković od leta 2003 živi v Moskvi, potem ko so proti njej v Srbiji sprožili postopek zaradi zlorabe položaja, pozneje pa so ji očitali tudi tihotapljenje cigaret. Strankarski prijatelji njenega moža se zadnja leta sicer trudijo doseči, da bi se Markovićeva vrnila v Srbijo, vendar to ne bo mogoče, dokler postopek proti njej ne bo ustavljen.

Deli s prijatelji