OBJAVLJAMO ZEMLJEVID

Migranti ubirajo novo pot, spremembe tudi za Slovenijo

Objavljeno 03. november 2015 11.31 | Posodobljeno 03. november 2015 11.32 | Piše: S. U.

Ilegalni migranti, zasačeni na Hrvaškem, so najverjetneje predhodnica velikega vala, ki bodo prišli po novi poti.

ZAGREB – Počasi, a zanesljivo se očitno odpira nova balkansko begunsko-migrantska pot za ljudi z Bližnjega vzhoda, med katerimi pa jih je vedno več tudi iz drugih delov Azije in Afrike. Pretekli teden so namreč hrvaški organi zakona na meji s sosednjo BiH na področju Donji Lapac našli ilegalnega pribežnika iz Sirije, v nedeljo pa še četverico Kurdov v hrvaških Vrhovimah na zapuščeni železniški postaji.

Kot poroča Jutarnji list, so ilegalni migranti najverjetneje predhodnica velikega vala, ki bo prišel po novi poti, po kateri jih Hrvati ne pričakujejo. Potem ko je Madžarska postavila ograjo na meji s Srbijo, je bila prekinjena prva balkanska pot, ki je iz Grčije preko Makedonije in Srbije čez Madžarsko vodila do Avstrije s ciljem v Nemčiji. Druga balkanska pot se je nato preusmerila iz Madžarske v Hrvaško in preko Slovenije do obljubljene Nemčije.

Sodeč po zemljevidu, ki ga je objavil Jutarnji list, naj bi t. i. tretja balkanska pot iz Grčije vodila čez Albanijo, Črno goro, BiH, nato pa nad Istro v Italijo.

 

Deli s prijatelji