ZA ZAVRNJENE

»Migranti, bi šli nazaj, od koder ste prišli? Vaših bo tri tisoč evrov«

Objavljeno 03. december 2017 18.04 | Posodobljeno 03. december 2017 18.06 | Piše: STA, M. U.

V Nemčiji denarne nagrade za migrante, ki se prostovoljno vrnejo domov.

BERLIN – V Nemčiji bodo tiste zavrnjene prosilce za azil, ki se bodo pripravljeni prostovoljno vrniti v svoje domovine, nagradili z denarjem, konkretno z do 3000 evri, je potrdil nemški notranji minister Thomas de Maiziere.

Potem ko so se izgoni zavrnjenih prosilcev za azil izkazali za zapletene in počasne, želi nemška vlada tiste migrante, katerih prošnje za azil so bile zavrnjene, z denarnimi spodbudami prepričati, naj se v svoje domovine vrnejo prostovoljno.

»Tvoja država. Tvoja prihodnost. Zdaj!«

Obenem je Thomas de Maiziere spomnil, da Nemčija zavrnjenim prosilcem za azil in drugim pri vrnitvi v njihovi države izvora že leta pomaga z denarjem – med drugim jim krije stroške, povezane s samim potovanjem in s ponovnim začetkom življenja v domovini. Poleg tega pa lahko zdaj še dodatno prejmejo družine do 3000 evrov in posamezniki do 1000 evrov, če se za prostovoljno vrnitev odločijo do konca februarja.

»Če se prostovoljno odločiš vrniti do konca februarja, lahko poleg pomoči za nov začetek prejmeš tudi denar za stroške stanovanja za prvih 12 mesecev v domovini,« je pojasnil minister. Šlo naj bi za povrnitev stroškov za najemnino, gradnjo ali obnovo domov in celo za osnovno stanovanjsko opremo za npr. kuhinjo in kopalnico, je pojasnil. Program se imenuje Tvoja država. Tvoja prihodnost. Zdaj!

Vodja CDU/CSU v bundestagu Volker Kauder je ob tem zatrdil, da deportacije ljudi v Sirijo glede na varnostno situacijo v tej državi zanj za zdaj ne pridejo v poštev, da pa je treba situacijo nenehno na novo ocenjevati.

Deli s prijatelji