NATEČAJ

Med 5666 fotoreporterji prestižna zmaga Švedu

Objavljeno 16. februar 2013 12.44 | Posodobljeno 16. februar 2013 12.45 | Piše: U. S.

Anonimno so sodelovali fotografi iz 124 držav s 103.481 deli.

Zmagovito fotografijo je posnel Paul Hansen, fotograf švedskega dnevnika Dagens Nyheter. Foto: Reuters

Švedski fotograf Paul Hansen, ki dela za časnik Dagens Nyheter, je zmagovalec natečaja World Press Photo 2012: zmagal je s fotografijo dveh palestinskih otrok, ubitih v izraelskem zračnem napadu, ki ju nesejo k pogrebu. Na fotografiji je skupina mož, ki s trupelcema hodijo po ozki ulici v Gazi, žrtvi, bratec in sestrica, sta oviti v belo blago, vidita se le njuna obraza. »Moč fotografije je kontrast med jezo in žalostjo odraslih ter nedolžnostjo otrok,« je dejala članica žirije Mayu Mohanna iz Peruja. »Take fotografije ne pozabiš nikoli.«

World Press Photo, eno od najprestižnejših tekmovanj fotoreporterjev, –letošnje je 56. –, je v devetih kategorijah nagradil 54 fotografov 32 narodnosti. Hansen je posnetek naredil 20. novembra lani, zmagal je v dveh kategorijah, naj novinarska fotografija in skupno. Prikazuje dveletno Suhaib Hijazi in njenega leto starejšega bratca Muhammada, ki sta umrla v hiši, uničeni v izraelskem napadu. Umrl je tudi njun oče Fuad, njegovo truplo je videti v ozadju, zato ju k pogrebu nesejo strici, njuna mama je bila v bolnišnici na intenzivni negi.

»Nagrada je najvišje priznanje, ki ga lahko dobiš v tem poklicu,« je dejal Hansen. »Zelo vesel sem, a tudi žalosten. Družina je izgubila dva otroka, mati je bila nezavestna v bolnišnici. To je vizualno zelo kompleksno,« je dejal fotograf. »Težko je izraziti čustva, prevesti, kaj se dogaja. Svetloba je močna, veliko ljudi je, a se je svetloba v ulici odbijala od zidov. Pomislil sem, da je prav to kraj, kjer lahko vidiš, da gre za procesijo. Dobiš globino posnetka, odbijajočo se svetlobo.«

Nasilje na Bližnjem vzhodu in njegov vpliv na prebivalstvo je bila prevladujoča tema v kategoriji novinarske fotografije. Tekmovali so še v kategorijah portret, vsakdanje življenje in narava. Tekmovanja so se udeležili profesionalni fotografi, fotoreporterji in reportažni fotografi: 5666 fotografov iz 124 držav sveta je sodelovalo na natečaju, skupno s 103.481 fotografijami. Svoja dela so oddali anonimno, o njih je razpravljalo 19 sodnikov, žiriji je predsedoval urednik fotografije agencije Associated Press Santiago Lyon. Vsi zmagovalci so izjemni predstavniki prvovrstnega fotoreporterstva. Drugi člani žirije so iz Nemčije, Iraka, Peruja, Francije, Švedske, Kitajske, Velike Britanije, Španije, Azerbajdžana, Republike Južne Afrike, Nizozemske, Švice in ZDA.

Na odprtju razstave fotografij v Amsterdamu med 25. in 27. aprilom bo Hansen prejel še 10.000 evrov denarne nagrade in fotoaparat.

Deli s prijatelji